Se pregăteşte modificarea legii pieţei de capital

Autor: Andrei Chirileasa 09.09.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi firma de avocatură Duţescu şi Aso­ciaţii, specializată în problemele pieţei de ca­pital, lansează o dezbatere privind modificarea legii pieţei de capital (Legea 297/2004).
Legea pieţei de capital guvernează funcţionarea burselor de valori, a societăţilor de bro­keraj (SSIF), a societăţilor de investiţii finan­ciare (SIF) şi a fondurilor de investiţii. De ase­menea, legea stabileşte drepturile şi obli­gaţiile emitenţilor de valori mobiliare şi ale in­vesti­torilor. Actuala lege a fost adoptată în 2004, înainte de aderarea României la UE, şi a fost modificată ulterior prin regulamente şi ordonanţe ale CNVM.
Scandalurile din ultimii ani legate de statutul SIF-urilor, de listările unor com­panii sau ofertele publice de preluare şi ne­respec­tarea drepturilor acţionarilor minoritari arată însă că legea şi completările ulterioare pre­zintă încă lacune, care pot conduce la abuzuri de piaţă.
CNVM a invitat la discuţii parlamentari, reprezentanţi ai Guvernului, şefi ai companiilor listate şi ai băncilor locale, brokeri, investitori, avocaţi şi administratori de fonduri. Prima dezbatere va avea loc joi, 16 septembrie, la Facultatea de Drept din Bucureşti.