ING investeşte 250 mil. euro în centrul de servicii de la Cluj

Autor: Ciprian Botea 09.09.2010

Olandezii de la ING vor să investească 250 mil. euro în următorii zece ani în dezvoltarea centrului regional de servicii pentru clienţi din Cluj-Napoca, unde vor fi angajaţi o mie de oameni până în 2013.
"Încercăm să consolidăm procesele operaţionale desfăşurate în prezent în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est într-un singur loc. Acest transfer de activitate va însemna în cele din urmă costuri reduse şi implicit preţuri mai mici la poliţele de asigurare", a declarat Tom McInerney, directorul de operaţiuni al diviziei de asigurări a ING Group.
Clujul a fost ales după o analiză a mai multor locaţii din Europa Centrală şi de Est datorită faptului că oraşul este un centru universitar cu peste 100.000 de studenţi, dintre care vor fi recrutaţi viitorii angajaţi.

Angajaţii centrului deschis la Cluj vor lucra în momentul în care activitatea va atinge capacitatea maximă pentru clienţii diviziei de asigurări a ING din ţări precum România, Cehia, Slovacia, Polonia sau Ungaria. În prezent, la Cluj sunt angajaţi 120 de oameni care se ocupă cu procesarea poliţelor de asigurări de viaţă pentru companiile grupului din Cehia şi Slovacia. Majoritatea acestora sunt români, dar există şi salariaţi cehi, de exemplu.
Totodată McInerney spune că operaţiunile din România ale grupului se vor concentra în continuare pe segmentul de asigurări de viaţă şi pensii private, dacă pe alte pieţe compania desfăşoară activităţi şi pe alte segmente ale pieţei, cum ar fi asigurările auto şi property. El apreciază că piaţa de asigurări de viaţă din România este atractivă pentru companiile de profil în condiţiile în care valoarea primelor subscrise pe acest segment reprezintă doar 0,3% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu o medie de 4% din PIB în ţările dezvoltate.

"În România, asigurările de viaţă au o pondere de doar 0,3% din PIB, comparativ cu o medie de 4% pe pieţele dezvoltate. Datorită gradului redus de penetrare a asigurărilor de viaţă, dar şi expansiunii clasei mijlocii, potenţialul de dezvoltare la nivel local este foarte mare", a comentat el.
Divizia de asigurări a ING obţine în prezent 45% din venituri de pe pieţele în curs de dezvoltare, aici fiind incluse şi operaţiunile din România, dar în următorii ani vrea să schimbe raportul de forţe dintre regiunile dezvoltate şi cele emergente.
"Intenţionăm ca în viitor să investim mai mult din profitul generat pe pieţele dezvoltate în activitatea din ţările emergente, astfel încât aceste zone să ajungă să genereze cea mai mare parte din veniturile grupului", potrivit lui McInerney. Pieţele emergente unde ING activează în prezent sunt concentrate în Europa de Est, Asia şi America Latină. Oficialul ING Group spune că alocarea resurselor suplimentare pe diverse pieţe va avea loc în funcţie de două criterii care reflectă gradul de atractivitate al regiunii respective: mărimea populaţiei ţării respective şi ponderea asigurărilor de viaţă în PIB. Astfel, România va fi una din pieţele prioritare pentru ING, în contextul în care are a doua populaţie ca mărime din Europa Centrală şi de Est după Polonia, dar are o rată de penetrare a asigurărilor de viaţă mult mai scăzută decât în această ţară. Totodată, în comparaţie cu celelalte pieţe emergente mari, cum ar fi China sau India, România prezintă unele avantaje de ordin legislativ, în condiţiile în care statul român permite unui investitor străin să deţină în proporţie de 100% o companie de asigurări, în timp ce în India deţinerea este limitată la 26% din acţiuni, iar în China la 49% din acţiuni, a mai spus şeful diviziei de asigurări.

De asemenea, McInerney apreciază că în contextul în care veniturile populaţiei stagnează, statul ar putea încuraja oamenii să economisească prin acordarea anumitor facilităţi fiscale la încheierea de poliţe de asigurări de viaţă şi pensii private, după modele existente în mai multe ţări din Uniunea Europeană şi Statele Unite. El apreciază că o creştere a gradului de penetrare a asigurărilor de viaţă ar fi benefică pentru economie, deoarece banii atraşi de companiile de asigurări şi fondurile de pensii în­seam­nă investiţii pe termen lung în economie.
Grupul ING derulează operaţiuni pe piaţa locală din 1994 prin intermediul unei sucursale bancare, ulterior fiind aduse şi diviziile de asigurări, pensii sau leasing. ING Asigurări este liderul pieţei locale de asigurări de viaţă.