Tabără: Creşterea producţiei agricole se va face prin impozitarea terenurilor şi controlul importurilor

Autor: Liviu Iancu 12.09.2010

Valeriu Tabără, noul ministru al agriculturii, a anunţat, într-un interviu acordat agenţiei de presă Mediafax, că pârghiile pentru creşterea productivităţii sunt impozitarea terenurilor, fiscalizarea producţiei agricole, taxarea inversă şi controlul importurilor mai ales în sectoarele unde România produce în cantităţi suficiente.



"Ar trebui introdusă o taxare de penalitate pentru cei care nu îşi îngrijesc terenurile şi este clar că se va ajunge la această taxare, care se referă nu numai la terenurile din extravilan, ci şi la cele intravilan, nu numai la terenurile private, ci şi la cele proprietate publică. Nivelul de impozitare ar putea fi egal de pildă cu subvenţia pe care o primeşti pe suprafaţă, adică 50-60 de euro pe hectar. Asta va fi pentru obligaţia de a curăţa terenurile", a declarat Valeriu Tabără, care este conştient însă că impozitarea terenurilor nelucrate, aproximativ trei milioane de hectare, este legată de cadastru, o problemă încă nerezolvată la nivel local.

Tabără discută şi despre o eventuală taxare inversă la achiziţii, "pentru care trebuie să se facă în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru ca proiectul să fie acceptat". "Nu cred că rezolvarea va fi printr-un TVA redus pe produsul finit, ci pe lanţul respectiv, pornind de când am pus plugul în brazdă până când am pâinea realizată sau carnea de porc. Dacă eu fac numai la produsul final, dar am TVA pe parcurs, înseamnă că, pe undeva, câştigul se duce doar într-un singur buzunar. Dacă eu îl am liniar însă, de la input şi până la final, înseamnă o stabilitate şi pentru producătorul de materie primă, dar mai ales pentru consumator. Şi iar nu mă duc spre zona supermarketului sau a magazinului, în care 40% din câştig este acolo", este de părere ministrul agriculturii.

Evaziunea fiscală rămâne o gaură neagră în care banii din subvenţii curg fără ca efectele să fie vizibile. Odată cu venirea sa la conducerea ministerului, Tabără a cerut un studiu de eficienţă a subvenţiilor pe anumite sectoare. "Nu cred că fiecărui cetăţean al ţării îi convine să bage mâna în buzunar şi să vadă că an de an eu import sau intru într-o zonă speculativă. Am dat să mi se facă un studiu de eficienţă a subvenţiilor pentru că nu se poate să subvenţionez ani de zile legumicultura şi eu să fiu importator de roşii. E o problemă", afirmă Tabără.

Fiscalizarea producţiei agricole se va face concomitent cu impozitarea terenurilor agricole şi crearea unei relaţii de preluare a producţiei agricole şi păstrarea acesteia pentru un anumit timp în depozite pentru a putea fi dirijată bine în piaţă, potrivit planului ministrului agriculturii. "Problema este când se vinde producţia direct din câmp. Circa 20%-30% din fermieri au vândut aşa. Asta înseamnă preţ mic, să nu uităm că au vândut grâul cu 0,35 lei, că astăzi costă 0,8 lei, deci de 2,5 ori mai mult. Oricât ai sprijini prin subvenţii, grâul se duce undeva în zona speculativă. N-ar mai trebui să circule niciun fel de produs agricol neînsoţit de documente. Şi în pieţele agroalimentare sunt probleme pentru că acolo chestiunea fiscalităţii nu e la producătorul agricol român, ci la acela care preia dintr-un camion care vine acolo, care nu a avut documentele, sau dintr-un vagon sau dintr-un tir. Ar trebui în primul rând o responsabilizare mai mare a organelor vamale", spune Tabără.

Anul acesta fermierii au produs 5,7 milioane de tone de grâu, 60% din această cantitate având indici de panificaţie, potrivit autorităţilor. Cantitatea este suficientă pentru consumul intern, dar cu toate acestea, agricultorii vor proceda ca şi în anii trecuţi, respectiv vor exporta cea mai mare parte a producţiei şi apoi vor apela la importuri pentru consum.

Prin măsurile gândite de Valeriu Tabără, actualul ministru vrea ca pe timpul mandatului său producţia agricolă să crească în relaţie directă cu potenţialul agricol pe care îl are România.

"România trebuie să iasă din mocirla aceasta a unei ţări cu potenţial, iar ea să fie importatoare şi în coada Europei. E ceva incredibil", crede Valeriu Tabără, care a solicitat o majorare a bugetului alocat agriculturii pentru 2011 cu circa un miliard de lei.

Valeriu Tabără a preluat conducerea Ministerului Agriculturii la începutul acestei luni, din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară. În perioada 1994-1996 a fost ministrul agriculturii, în guvernul Văcăroiu.