Ştiri pe scurt - Business Internaţional - 13 septembrie 2010

Autor: Mediafax 12.09.2010

Refuzul Slovaciei de a sprijini financiar Grecia ar putea îngreuna aderarea altor state la zona euro

Refuzul Slovaciei de a participa la ajutorul financiar al zonei euro pentru Grecia este un exemplu nepotrivit, a spus şeful Băncii Centrale Europeane (BCE), Jean-Claude Trichet, adăugând că BCE nu va susţine aderarea altor ţări la euro fără siguranţa că acestea nu vor proceda similar în viitor. Potrivit unei note de la întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro, Trichet a fost înfuriat de decizia Slovaciei. "Trichet a fost înfuriat de refuzul Slovaciei, la ultima reuniune Eurogroup, de a acorda un împrumut bilateral Greciei şi a afirmat că dacă ar fi ştiut că Slovacia se va comporta în acest fel, nu ar fi fost de acord cu aderarea acesteia la zona euro. Devine un exemplu rău pentru alte state candidate", se arată în nota care rezumă discuţiile.

Guvernul de la Londra pregăteşte privatizarea Poştei Regale britanice pentru a evita prăbuşirea ei

Guvernul de la Londra va începe procedurile de privatizare a Poştei Regale britanice prin introducerea în această toamnă a legislaţiei necesare unei investiţii private în acţionariatul companiei, a anunţat secretarul de stat pentru afaceri, Vince Cable. Decizia se datorează unui raport care a evidenţiat necesitatea unor "măsuri urgente" pentru salvarea de la prăbuşire a Poştei Regale. Poşta britanică se confruntă cu o combinaţie de dificultăţi care poate fi fatală, inclusiv declinul volumului livrărilor, investiţiile scăzute şi un deficit important la fondul de pensii, a adăugat Cable. "Privatizarea ar fi devastatoare pentru Poştă şi serviciile poştale din întreaga ţară. Serviciile universale au reprezentat un element cheie al Poştei din Marea Britanie pentru 170 de ani, iar acum se vor afla în pericol pentru că nu sunt profitabile", a afirmat secretarul general al Sindicatului Muncitorilor din Comunicaţii, Billy Hayes.

Peugeot şi Renault au plătit statului francez o treime din ajutorul primit anul trecut

PSA Peugeot Citroën şi Renault, cei mai mari producători auto din Franţa, au plătit statului francez câte un miliard de euro, reprezentând o treime din împrumuturile guvernamentale în valoare totală de şase miliarde de euro primite de cei doi constructori de automobile în luna aprilie a anului trecut. PSA Peugeot Citroën şi Renault se numără printre cei mai mari angajatori din Franţa, asigurând împreună câteva sute de mii de locuri de muncă. Restituirea ajutoarelor de stat era programată pentru anul viitor. Renault este acţionarul majoritar al constructorului auto român Dacia.

Producţia industrială a Chinei a urcat cu 13,9% în august, peste aşteptări

Producţia industrială a Chinei a crescut cu 13,9% în luna august faţă de perioada similară a anului trecut, peste aşteptările analiştilor, semn că a treia mare economie a lumii îşi menţine avântul în pofida măsurilor guvernului de a limita creditarea şi speculaţiile imobiliare. În luna iulie, producţia industrială a urcat cu 13,4%. Pentru luna august, mai mulţi analişti intervievaţi de Reuters au anticipat un avans de 13% al indicatorului. Totodată, inflaţia a accelerat de 3,3% în perioada ianuarie-iulie la 3,5% în intervalul ianuarie-august, cel mai rapid ritm din ultimii 22 de ani. Evoluţia reflectă, în principal, creşterea preţurilor la alimente.

FMI: Revenirea economică ar putea fi afectată de munţii de datorii din ţările dezvoltate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că revenirea economiei globale ar putea fi afectată de nivelurile ridicate ale datoriilor statelor şi de vulnerabilităţile sistemelor financiare, potrivit AFP. "Riscurile se intensifică. Riscurile suverane şi un sistem financiar încă slab în multe economii avansate ridică probleme serioase pentru relansare. Creşterea globală a fost mai solidă decât s-a anticipat în prima jumătate a acestui an, însă ar putea încetini în al doilea semestru şi în prima jumătate a anului viitor", subliniază FMI. Instituţia avertizează că procesul de relansare a rămas fragil în economiile avansate, în condiţiile în care companiile private se luptă să-şi revină după ce guvernele au retras măsurile de stimulare.