Şeful OTE spune că grupul Cosmote va rămâne separat de divizia de telefonie fixă

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 12.09.2010

Grupul elen OTE, care deţine în România controlul celui mai mare operator de telefonie fixă - Romtelecom - şi numărul trei de pe piaţa de telefonie mobilă - Cosmote, va traversa în perioada următoare o serie de "schimbări fundamentale" însă acestea nu vor presupune o fuziune între companiile de telefonie mobilă şi cele de telefonie fixă.

"Grupul OTE traversează o perioadă dificilă care impune realizarea unor schimbări fundamentale pentru a nu afecta perspectivele pe termen lung ale companiei", a declarat a declarat Panagis Vourloumis, CEO şi preşedinte al OTE, potrivit publicaţiei elene de business Naftemporiki.

Şeful grupului OTE a negat şi informaţiile care apăruseră în presa greacă la începutul acestui an, potrivit cărora grupul urmăreşte să-şi unifice divizia de telefonie mobilă (Cosmote) cu cea de telefonie fixă.

O eventuală decizie a OTE de integrare a Cosmote cu divizia de telefonie fixă ar fi reprezentat un subiect de maxim interes şi pentru România, unde Romtelecom şi Cosmote au împreună peste 10.000 de angajaţi şi afaceri de peste un miliard de euro anual.

Cosmote derulează, pe de altă parte, un proces de integrare a companiilor Germanos şi Zapp, care sunt coordonate de echipa de management a Cosmote. Romtelecom şi Cosmote şi-au întărit în ultimii ani relaţiile şi au lansat deja împreună câteva produse comune pentru clienţii business şi rezidenţiali. Romtelecom şi Cosmote acţionează totuşi independent pe piaţă şi fiecare are propria structură de management.

Legăturile mai strânse dintre cei doi operatori vin şi ca urmare a intrării în acţionariatul OTE a gigantului german Deutesche Telekom.

Raportările Romtelecom şi Cosmote merg şi către Bonn, iar mangerii din România îşi discută obiectivele şi strategiile şi cu Deutsche Telekom. De altfel, implicarea "tot mai puternică" a Deutsche Telekom în operaţiunile OTE în România a fost remarcată în cel mai recent raport anual al France Telecom, care deţine cea mai mare companie de comunicaţii din România (Orange). Rene Obermann, CEO al Deutsche Telekom, a fost în România în septembrie 2008, împreună cu Panagis Vourloumis, ocazie cu care s-a întâlnit cu preşedintele şi cu premierul României.

De altfel, potrivit articolului din Naftemporiki, Panagis Vourloumis a declarat că Deutsche Telekom ar vrea să preia controlul "complet" al OTE, însă statul grec nu este de acord să mai vândă acţiuni din cauza preţului mic care ar fi obţinut. "Deutsche Telekom ar vrea ca guvernul grec să îi permită să cumpere acţiuni de pe bursă", a spus Vourloumis. Grupul german deţine în prezent 30% din OTE, în timp ce statul grec are 20% din titluri.
Declaraţiile lui Vourloumis privind intenţia grupului german vin după ce, potrivit presei elene, între Deutsche Telekom şi guvernul elen au existat disensiuni în ceea ce priveşte componenţa echipei de management a OTE.

Romtelecom

Cosmote