Leul recuperează teren încet, pe o piaţă cu volume modeste

Autor: Liviu Chiru 12.09.2010

Leul continuă să recupereze teren în faţa euro, profitând de îmbunătăţirea percepţiei investitorilor internaţionali faţă de economiile emergente.

Cursul oficial calculat de BNR a coborât vineri cu 0,98 bani, până la 4,2723 lei pentru un euro, aceasta fiind a treia zi consecutivă de scădere.

"Banca centrală nu a mai intervenit pe piaţă, pentru că nici nu era cerere de valută. Volumele tranzacţionate au fost foarte mici. Investitorii sunt în aşteptare, vor să vadă ce se întâmplă pe scena politică", a comentat dealerul unei bănci locale. Euro a început ziua de tranzacţionare la 4,2790 lei, iar pe parcursul zilei a coborât până spre 4,27/4,2730 lei pentru un euro.

Remanierea a şase miniştri la începutul lunii a pus presiune asupra leului, euro urcând până aproape de 4,3 lei pe piaţa valutară interbancară. Calmarea tensiunilor de pe scena politică a lăsat însă loc pentru o revenire timidă a leului, mai ales că celelalte monede de pe pieţele emergente din regiune înregistraseră aprecieri consistente în această perioadă.

Datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică privind contul curent, care s-a adâncit faţă de primele şapte luni din 2009, şi inflaţia din august - mai mică decât se anticipa - nu au influenţat cursul.

Analiştii consideră însă că o materializare a riscului politic, adică demiterea guvernului, ar putea să conducă la o depreciere considerabilă a cursului, până spre 4,4 lei pentru un euro sau chiar mai sus, în cazul instalării unui executiv care ar dori să rupă acordul de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. La polul opus, leul ar putea să se întărească până la un curs de 4,2 lei/euro sau chiar mai mic, dacă nu apar evoluţii nefavorabile pe plan local, iar pieţele internaţionale rămân calme.

Pe piaţa monetară interbancară băncile îşi împrumută lei între ele pentru perioade foarte scurte la dobânzi de 3,5%-4% pe an, cu mult mai mici decât dobânda-cheie a BNR de 6,25% pe an, în condiţiile în care au lichidităţi în exces. BNR nu a mai organizat operaţiuni pentru absorbţia lichidităţilor în exces de pe piaţă de la sfârşitul lunii august. În condiţiile în care băncile se pot finanţa ieftin de pe piaţa interbancară, nu mai sunt nevoite să plătească dobânzi ridicate pentru atragerea de depozite de la clientelă.