Cum a ajuns numele lui Sorin Ovidiu Vântu implicat în Bancorex, Astra Asigurări, Omniasig pe lângă FNI, FNA, BID, BRS sau Delta Asigurări

Autor: Iulian Anghel 12.09.2010




Tribunalul Bucureşti urmează să publice astăzi motivarea deciziei justiţiei de arestare, pentru 29 de zile, cerută de procurori pentru controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu acuzat pentru "favorizarea infractorului" în cazul Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de închisoare în prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), o afacere în care, acum 10 ani, 300.000 de investitori au pierdut peste 300 mil. euro.

Publicarea motivării deschide calea depunerii unui recurs faţă de arestare care va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti într-un complet de trei judecători, desemnaţi prin tragere la sorţi.

De joi omul de afaceri, care controlează postul televiziunea Realitatea TV, se află în arestul Poliţiei, iar publicarea în presă a unor convorbiri interceptate între Nicolae Popa şi Sorin Ovidiu Vântu în care acesta din urmă îl anunţa pe fostul directori al Gelsor că i-a trimis bani în Indonezia, unde se află în prezent, a stârnit controverse. Avocaţii lui SOV au criticat scurgerile din presă pe motiv că, prin publicarea acestor informaţii, procurorii încearcă să creeze un curent de opinie care să influenţeze actul de justiţie.

O altă controversă a plecat de la faptul că, în momentul percheziţiei de joi de la casa lui SOV din cartierul Primăverii, poliţiştii ar fi folosit armele şi au rănit un câine - neagresiv, din punctul de vedere al apărătorilor omului de afaceri, ceea ce ar fi ilegal. Este legal, au susţinut anchetatorii, atâta vreme cât paznicul dezlegase câinii, în momentul în care poliţiştii au intrat pe proprietatea omului de afaceri.

Sâmbătă, procurorii au anunţat că Sorin Ovidiu Vântu a refuzat în scris medicaţia şi hrana în momentul introducerii în arestul Poliţiei Capitalei. După discuţiile avute cu avocatul său, Vântu a revenit asupra deciziei, tot în scris. El a refuzat hrana şi medicamentele pentru 24 de ore.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie susţine în cererea de arestare a lui SOV pe care judecătorul Tribunalului a admis-o că, prin acţiunile întreprinse în scopul zădărnicirii şi îngreunării executării pedepsei a unui condamnat la 15 ani de detenţie, Vântu, Octavian Ţurcan (om de afaceri moldovean arestat odată cu Vântu, în acelaşi dosar) şi Alexandru Stoian (şoferul omului de afaceri, arestat de asemenea) au dovedit "nu doar perseverenţă infracţională accentuată, dar şi ignoranţă faţă de sistemul de justiţie".

Vântu, Stoian şi Ţurcan au fost arestaţi, în noaptea de joi spre vineri, de către Tribunalul Bucureşti, pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, fostul preşedinte al Gelsor, fugit din România din 2000, când a izbucnit scandalul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii.

În cazul Vântu, măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara a fost înlocuită cu măsura preventivă a reţinerii, deoarece s-au schimbat temeiurile existente la momentul dispunerii acestei măsuri preventive, notează procurorii.

"Până în prezent, au fost reţinute suficiente elemente care dovedesc sprijinul acordat de inculpaţi pentru a zădărnici şi mai apoi pentru a îngreuna executarea pedepsei de către condamnatul Popa Nicolae, astfel încât măsura preventivă se impune a fi dispusă faţă de inculpaţi pentru motivele ce vor fi arătate", spune sursa citată.

Până acum în cazul FNI au fost condamnaţi Ioana Maria Vlas, cea care semna actele şi care susţine că Vântu ştia tot ce este la FNI, Nicolae Popa şi Camenco Petrovici, fostul preşedinte al CEC, condamnat pentru că a implicat Casa de Economii într-o asociere prin care instituţia cauţiona acţiunile FNI. Între timp, Petrovici a murit.