Lipsa cererii a blocat creşterea preţurilor în august

Autor: Mihaela Claudia Medrega 12.09.2010

Preţurile de consum au urcat în august cu numai 0,23%, cu mult sub aşteptările analiştilor, după ce în iulie - prima lună în care s-a aplicat TVA-ul mărit de 24%, inflaţia fusese de 2,6%.

Astfel, la două luni de la majorarea TVA, care aritmetic ar fi trebuit să ducă la o creştere a preţurilor cu 4,2%, inflaţia a fost de numai 2,8%, ceea ce arată că majoritatea comercianţilor au ezitat să urce preţurile pe fondul cererii slabe de consum, preferând în schimb să îşi reducă marjele proprii de câştig. Vestea - bună pentru consumatori - a fost însă primită cu răceală de analişti, care văd în această evoluţie încă un semn al consumului foarte slab. Un sondaj al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari arăta săptămâna trecută aşteptări pentru o creştere a preţurilor cu 0,4%, pe medie. Prognozele mergeau de la 0,2% până la 0,9%.

"Inflaţia relativ scăzută din august - lună în care ne aşteptam să mai vedem un impact întârziat al majorării TVA asupra preţurilor - vine să confirme faptul că cererea internă nu reuşeşte să îşi revină, ci dimpotrivă, se diminuează şi mai mult după măsurile de austeritate", spun analiştii Piraeus Bank.

După creşterea preţurilor din august, inflaţia anuală a urcat la 7,58%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.