Şi parlamentarii maghiari vor să protejeze datornicii băncilor

Autor: Liviu Chiru 13.09.2010

Ideea asigurării unei protecţii sporite a consumatorilor care au contractat în trecut credite bancare, care s-a întruchipat pe plan local în Ordonanţa nr. 50 din iunie, a fost luată în discuţie şi la Budapesta, unde un grup de parlamentari din partea partidului aflat la guvernare pregăteşte un proiect legislativ similar.

Reacţia bancherilor maghiari a fost similară cu a celor români, fiind invocate ingerinţe ale administrativului în contractele încheiate între persoane private.

Iniţiativa parlamentarilor maghiari a venit pe fondul aprecierii puternice a francului elveţian faţă de forintul maghiar, care pune probleme majore celor care s-au îndatorat în această monedă. Potrivit presei ungare, sute de mii de clienţi au credite ipotecare în franci elveţieni, după ce mai multe bănci au promovat agresiv în anii trecuţi astfel de soluţii de finanţare.

"Doi membri ai partidului de guvernămând Fidesz au prezentat un plan de sprijinire a clienţilor cu credite ipotecare, care include interdicţia (pentru bănci - n. red.) de a modifica unilateral dobânzile, conversia creditelor la un curs valutar mediu, eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi acordarea unei prelungiri a termenului de rambursare cu cinci ani la simpla cerere a clientului", scrie portalul maghiar "portfolio.hu". Cei doi parlamentari au arătat că se aşteaptă ca proiectul să se concretizeze în reglementări în luna octombrie. O altă propunere este ajustarea soldului creditului rămas de rambursat, astfel încât acesta să nu depăşească la un moment dat valoarea de piaţă a imobilului adus drept garanţie.

Pe plan local astfel de măsuri au fost deja puse în aplicare, prin Ordonanţa 50, intrată în vigoare în iunie. Deşi menirea iniţială a ordonanţei a fost transpunerea în legislaţia naţională a directivei europene 48/2008, care reglementează creditele de consum nou acordate, guvernul a decis să extindă aria de aplicare, incluzând şi creditele aflate în derulare, inclusiv cele garantate cu ipotecă.

La Bucureşti, Ordonanţa 50 este pe cale să se transforme în lege, primind deja săptămâna trecută avizul Senatului. Camera Deputaţilor este însă cameră decizională.

Deşi bancherii au făcut presiuni pentru modificarea ordonanţei astfel încât textul să precizeze clar că nivelul dobânzilor pentru creditele în derulare nu trebuie modificat odată cu trecerea la o formulă de calcul transparentă, Senatul a adoptat forma propusă de guvern. Inclusiv BNR şi Fondul Monetar Internaţional au luat partea băncilor comerciale în această dispută (temându-se de riscul de a destabiliza sistemul financiar din cauza pierderilor mari care s-ar acumula), însă până acum fără succes.

De partea cealaltă, clienţii fac presiuni pentru păstrarea textului ordonanţei în forma iniţială şi tot mai mulţi sunt dispuşi să meargă în instanţă, sperând să obţină o reducere a costului.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat în urmă cu o săptămână, după o întâlnire cu mai mulţi politicieni, că în forma actuală ordonanţa este neclară. El sublinia că, în cazul în care prevederile ordonanţei se vor aplica şi creditelor în derulare - aşa cum doreşte guvernul - textul ar trebui modificat astfel încât să se evite situaţia actuală, în care clienţii au interpretări diferite faţă de cele date de bănci, iar mulţi aleg să meargă în instanţă.

Deşi ordonanţa prevede că băncile ar trebui să semneze cu clienţii acte adiţionale pentru modificarea contractelor de credit până la 19 septembrie, în multe cazuri bancherii au preferat să amâne pe cât posibil semnarea, aşteptând eventuale modificări ale prevederilor.

Într-o mişcare de coordonare fără precedent, clienţii nemulţumiţi au creat grupuri de discuţii pe internet şi au ajuns chiar să contracteze serviciile unor avocaţi, care să-i reprezinte în instanţă, în cadrul unor procese colective.

Ce propun parlamentarii maghiari