Euro continuă să coboare la Bucureşti

Autor: Liviu Chiru 13.09.2010

Leul continuă să recupereze teren în faţa euro după deprecierea de la începutul lunii, cotaţiile coborând ieri pe piaţa valutară interbancară sub 4,26 lei pentru un euro.

La cursul oficial euro a coborât ieri cu 0,93 bani, până la 4,2630 lei. Aceasta a fost a patra zi consecutivă în care cursul BNR a scăzut. Dolarul a pierdut 2,81 bani, până la 3,3288 lei.

Banca Centrală Europeană, care calculează independent cursul leu/euro, dar culege informaţii de pe piaţa de la Bucureşti mai târziu decât BNR, a publicat ieri un curs de 4,2608 lei pentru un euro.

"Leul a început ziua mai apreciat, iar cotaţiile au rămas ulterior într-o bandă îngustă, între 4,2560 şi 4,2660 lei pentru un euro", a comentat un dealer.

Deşi s-a întărit în ultimele zile, leul rămâne mai depreciat faţă de nivelul de la sfârşitul lunii august, în timp ce forintul maghiar şi zlotul polonez au câştigat teren. Euro valora ieri 283,7 forinţi maghiari, faţă de 287 forinţi la sfârşitul lui august.

La Varşovia, cotaţiile au coborât în acelaşi interval, de la 4 zloţi polonezi pentru un euro la 3,98 zloţi/euro. Atât forintul, cât şi zlotul au fost ieri stabile în faţa euro, în timp ce leul s-a întărit uşor.

Analiştii spun că apetitul investitorilor internaţionali pentru pieţele care aduc randamente mai mari, cum sunt economiile emergente din estul Europei, a revenit odată cu începutul toamnei, după ce datele privind piaţa muncii din Statele Unite ale Americii au oferit o surpriză plăcută.

În aceste condiţii, interesul pentru obligaţiunile de pe aceste pieţe a crescut, iar monedele au avut o perioadă mai bună. Pe plan local îmbunătăţirea sentimentului investitorilor străini s-a simţit însă mai puţin, din cauza turbulenţelor de pe scena politică.