De ce sunt dobânzile la depozite de 8%, iar pe piaţă de 3%?

Autor: Ciprian Valentin Botea 13.09.2010

Bancherii au urcat bonificaţiile plătite clienţilor la depozitele în lei până la 8,5% pe an, deşi se pot finanţa de pe piaţa interbancară la dobânzi de circa 3% pe an.

Volumele reduse consemnate pe piaţa interbancară şi faptul că depozitele de la clienţi sunt atrase de obicei pe scadenţe mai lungi sunt principalele cauze ale diferenţei mari dintre dobânzi, explică bancherii.

"Problema ţine de faptul că piaţa interbancară nu prea este activă. Adevărata piaţă este cea primară, pentru că generează cele mai mari volume şi aici se concentrează eforturile jucătorilor pentru a atrage resurse", comentează Sorin Mititelu, director executiv dezvoltare afaceri şi produse retail în cadrul BCR, cea mai mare bancă locală după active.

BCR bonifică în prezent o dobândă de 7,5% pe an la depozitele atrase pe trei luni, dar clienţii care îşi primesc salariul într-un cont deschis la bancă şi care au semnat un contract de debit direct au o dobândă preferenţială de 8%. Cele mai agresive oferte vin însă de la băncile cu acţionariat elen, care încearcă să atragă mai mulţi bani de la clienţi în contextul în care băncile-mamă se finanţează mai greu şi mai scump la Atena după izbucnirea crizei fiscale din Grecia. De exemplu, Alpha Bank plăteşte 8,5% pe an la lei şi 4,25% pe an la euro pentru sumele atrase pe 84 de zile. Şi ATE Bank are o promoţie cu o dobândă de 8,25% pe an la lei şi 4,25% la euro pentru depozitele cu scadenţa cuprinsă între două şi zece luni.

Totodată, în contextul reintroducerii impozitului pe veniturile din dobânzi o parte din bănci au majorat uşor dobânzile la depozite pentru a nu descuraja clienţii să economisească. De exemplu, Piraeus oferă o dobândă netă de 7,5% pe an pentru depozitele în lei pe 100 de zile, dobânda brută din care este reţinut impozitul ajungând la 8,96% pe an. Banca Românească, Bancpost, Emporiki, dar şi Raiffeisen sau UniCredit Ţiriac Bank au dobânzi de peste 7% pe an pentru depozitele cu scadenţa între trei şi şase luni. Banca Transilvania desfăşoară în paralel o promoţie cu o dobândă de 8% pe an la lei şi 4% pe an la euro pentru depozitele pe patru luni.