Clujenii de la EnergoBit, cu 15 mil. euro sub buget în S1

Autor: Adrian Voicu 13.09.2010

Grupul clujean de firme EnergoBit, unul dintre principalii producători autohtoni de echipamente electrice, a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 135 de milioane de lei (32 de milioane de euro), în scădere cu aproximativ 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. EnergoBit îşi bugetase pentru primele şase luni ale anului o cifră de afaceri de 200 de milioane de lei (aproximativ 47 de milioane de euro), însă rezultatele obţinute au fost sub estimările iniţiale.

"Afacerile EnergoBit, în prima jumătate a anului, au fost influenţate şi de întârzierea lucrărilor în parcul eolian de la Cogealac şi la Polus Constanţa, cu care avem semnate contracte de proiectare şi realizare a lucrărilor electrice. Credem că, până la finele anului, vom putea recupera scăderea înregistrată în primul semestru", a declarat pentru ZF Transilvania Ionuţ Bârsan, director de marketing al EnergoBit.

Ţinând cont de rezultatele financiare obţinute în primele şase luni, conducerea EnergoBit şi-a revizuit în scădere estimările pentru anul în curs şi mizează în prezent pe o cifră de afaceri totală de 420 mil. lei (circa 100 mil. euro), în creştere cu aproximativ 2% faţă de 2009. Iniţial, producătorul clujean de echipamente electrice îşi bugetase pentru acest an o creştere a vânzărilor cu 10% faţă de 2009. EnergoBit a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 410 mil. lei (circa 97 mil. euro).

Reprezentanţii EnergoBit au în derulare o investiţie de 3 mil. euro pentru construcţia unei fabrici de transformatoare electrice în parcul Tetarom I din Cluj. Potrivit acestora, în prima etapă a proiectului vor fi angajaţi 46 de oameni, urmând ca odată cu finalizarea investiţiei anul viitor, numărul celor care vor lucra în fabrica de transformatoare de la Cluj să ajungă la 60 de persoane. Banii necesari acestui proiect provin din fonduri proprii, iar în ceea priveşte dotarea unităţii cu echipamentele de producţie necesare, compania intenţionează să acceseze fonduri europene.

EnergoBit a contractat în acest an lucrări pentru 5 parcuri electrice şi mizează totodată pe continuarea lucrărilor în parcul eolian de la Fântânele, unul dintre cele mai mari proiecte eoliene din Europa.

Contract cu CEZ

Licitaţia pentru proiectarea şi realizarea lucrărilor electrice pentru parcul eolian de la Fântânele, Dobrogea, a fost câştigată de EnergoBit în anul 2008, investiţia în construcţia acestui parc eolian terestru fiind estimată la aproximativ 1,1 miliarde de euro şi aparţine grupului ceh CEZ şi firmei Continental Wind Partners.

Potrivit reprezentanţilor EnergoBit, 30% din cifra totală de afaceri a grupului este obţinută din lucrările realizate în parcurile care produc energie regenerabilă.

Anul trecut, EnergoBit a realizat lucrări pentru Cotroceni Mall Bucureşti, parcul eolian Fântânele, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Transelectrica, lucrările de iluminat pentru autostrada Transilvania, modernizarea iluminatului public din municipiul Cluj-Napoca.

În prezent, grupul EnergoBit are peste 400 de angajaţi la nivel naţional, din care 160 sunt ingineri energeticieni, intenţia conducerii companiei fiind de a mai angaja încă 30 de oameni până la finele anului.

Trei foşti angajaţi ai Renel, grup de aproape 20 de companii

Grupul clujean numără aproape 20 de companii şi a fost înfiinţat în anul 1990 de către trei foşti angajaţi ai Renel, care sunt şi acum asociaţi principali, Gadola Ştefan, Socea Ioan şi Péter Pál, deţinând fiecare funcţia de vicepreşedinte executiv.