Ce încasări au castelele din România: turiştii lasă mai puţin de 2 mil. euro la Bran, Peleş şi Castelul de la Hunedoara

Autor: Mirabela Tiron 13.09.2010

Trei dintre cele mai cunoscute castele din ţară, Bran, Peleş şi Corvinilor din Hunedoara, au atras în primele opt luni din acest an 414.000 de vizitatori, aproape de două ori mai puţin decât a atras un singur castel din Germania, respectiv Neuschwanstein (castelul lui Ludwig al doilea al Bavariei), potrivit unei analize a ZF, care a folosit datele trimise de operatorii castelelor.

Mai mult, încasările celor trei castele din România se ridică la circa 1,7 milioane de euro în primele opt luni ale anului, faţă de aproape 8 milioane de euro, cât înregistrează singur castelul german.

Deşi castelul Peleş din Sinaia a fost clasat pe poziţia a şasea, faţă de poziţia opt pe care o ocupă castelul Neuschwanstein, într-un top 15 al celor mai frumoase castele din lume, realizat de site-ul internaţional de turism opentravel.com, numărul de vizitatori şi veniturile sunt mult sub nivelul celor raportate de monumentul bavarez.

În perioada ianuarie-august anul acesta, castelele Peleş şi Pelişor au primit cu 30% mai puţini turişti comparativ cu perioada similară a anului trecut.

25% dintre turiştii care vin la Peleş sunt străini

"Muzeul Naţional Peleş a fost vizitat de 155.350 de persoane, faţă de 221.755 de vizitatori în perioada ianuarie-august anul trecut. Procentul de vizitatori străini s-a menţinut la aproximativ 25% din total vizitatori", au declarat reprezentanţii castelului. Anul acesta tarifele de vizitare ale castelului au fost dublate. Preţul unui bilet pentru un tur de parter este de 20 de lei de persoană (4,7 euro), în timp ce preţul unui tur extins (parter şi etajul unu) este de 50 de lei de persoană (12 euro), iar preţul unui tur complet (parter, etajul unu şi doi) este de 70 de lei de persoană (16,7 euro).

"Etajele unu şi doi ale castelului au fost deschise spre vizitare anul acesta, iar datorită diversificării tururilor, încasările hotelului au crescut în ciuda faptului că numărul de vizitatori s-a redus", au transmis oficialii castelului.

Castelul Peleş a încasat aproape 2,5 milioane de lei (595.000 euro) din vânzarea de bilete în primele opt luni ale anului, în creştere cu doar 3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Spre comparaţie, castelul Neuschwanstein din Bavaria încasează peste 10 milioane de euro anual din atragerea a 1,3 milioane de turişti. Preţul unui bilet de intrare în acest castel este de 9 euro. Veniturile mari se pot explica şi prin faptul că Germania promovează atât în interiorul, cât şi în afara ţării circuitele turistice ce includ castele.

Anual primeşte mai mulţi vizitatori decât Muzeul Naţional Peleş chiar şi castelul Bled din Slovenia, amplasat într-un oraş cu o populaţie de 11.000 de oameni, sub cea a oraşului Sinaia. "Avem peste 250.000 de vizitatori anual", a transmis un reprezentant al castelului Bled.

În România sunt aproape 180 de castele declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Bilete mai scumpe la Bran

Alături de castelul Peleş, foarte cunoscut este şi castelul Bran, numit şi castelul lui Dracula, unul dintre cele mai faimoase monumente istorice şi arhitectonice din România, care a primit anul trecut 450.000 de vizitatori, potrivit estimărilor reprezentanţilor castelului.

"În primele opt luni ale anului acesta, castelul a primit 196.238 de vizitatori, dintre care 30% au fost turişti străini", au transmis reprezentanţii castelului. Încasările s-au ridicat la 4,5 milioane de lei (1 milion de euro) în perioada ianuarie-august a anului în curs.

Preţul biletelor de intrare la castelul Bran au fost majorate cu până la 67% anul acesta, astfel că biletul de intrare la castel costă 20 de lei pentru un adult (4,7 euro), faţă de 12 lei anul trecut, în timp ce biletul pentru studenţi este de 10 lei (2,3 euro), faţă de 6 lei anul trecut.

Castelul Bran a fost retrocedat anul trecut moştenitorilor prinţesei Ileana (Dominic Habsburg, Maria-Magdalena Holzhause, Elisabeth Sandhofer), devenind muzeu privat.

"Sunt mulţi turişti americani şi germani care vin în România pe vase de croazieră şi care cer şi excursii la castelul Bran şi castelul Peleş", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours.

În opinia lui, castelele din România ar putea obţine venituri mai mari dacă ar atrage mai mulţi turişti străini, aşa cum se întâmplă în străinătate.

Nici 2 euro pe un bilet la Castelul de la Hunedoara

"Când ne referim la Germania sau Italia vorbim de altă piaţă, care primeşte milioane de turişti ce vin să viziteze pe lângă castele şi alte obiective turistice promovate", susţine Nicolae Cerişor, directorul muzeului Castelul Corvinilor din Hunedoara, fosta reşedinţă a familiei lui Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea, iar în prezent un monument unic datorită reprezentativităţii pentru arhitectura militară din sud-estul Europei.

"Anul acesta castelul Corvinilor a fost vizitat în medie de 260 de persoane pe zi, numărul turiştilor fiind în scădere cu 5-7% faţă de anul trecut", a declarat Cerişor, adăugând că preţul unui bilet este de 8 lei (2 euro) pentru adulţi şi de 4 lei pentru studenţi (1 euro).

Castelul din Hunedoara este promovat prin materiale publicitare, participarea la târguri internaţionale, dar şi prin apariţia în diferite producţii cinematografice, potrivit directorului general.

"Aproape 42% din vizitatorii pe care îi primeşte castelul sunt străini, în special unguri. Anul acesta au început să mai vină şi italieni, germani şi polonezi'", a precizat Cerişor, adăugând că monumentul nu este încă folosit la întregul lui potenţial pentru că nu este restaurat. "Sper ca în următorii patru ani să se finalizeze restaurarea castelului, care depinde de finanţarea de la Ministerul Culturii."