Deputaţii le promit investitorilor un prag mai mare la SIF-uri până la Crăciun

Autor: Roxana Daniela Pricop 13.09.2010

Din martie, proiectul legislativ de majorare a pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor s-a blocat la Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor. Comisia trebuie să elaboreze raportul final pe baza căruia deputaţii vor vota în plenul Camerei modificarea legii pieţei de capital şi ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri.

Dacă în primăvara acestui an, deputaţii motivau amânarea dezbaterii proiectului prin faptul că poartă discuţii cu principalii actori de pe piaţa de capital privind adăugarea unor amendamente şi că aşteaptă un nou punct de vedere din partea Guvernului, după cele două luni de vacanţă parlamentară, situaţia este neschimbată.

Între timp, Guvernul a fost remaniat, Bursa aşteaptă aprobarea pentru un nou director general, iar Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare aşteaptă ca Parlamentul să îi aprobe al doilea vicepreşedinte, post rămas vacant după ce mandatul lui Paul Miclăuş (susţinut de PNL) a expirat.

"Aşteptăm un nou punct de vedere din partea Guvernului, având în vedere că anul trecut, Guvernul a respins eliminarea pragului la SIF-uri, proiectul de atunci nu făcea însă referire la majorarea până la 5%, ci la eliminarea pragului. Sperăm că până la finele acestei sesiuni parlamentare plenul Camerei Deputaţilor să ia o decizie asupra pragului la SIF-uri", a spus Adrian Niţu, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Senatorul Ovidiu Marian, preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi pieţe de capital din Senat şi iniţiator al proiectului legislativ, este mai optimist şi speră ca în prima parte a lunii octombrie, proiectul să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

"Proiectul ar putea ajunge în plenul Camerei în prima jumătate a lunii octombrie, dacă în septembrie Comisia de buget elaborează raportul. În perioada următoare, voi purta discuţii cu deputaţii din Comisie pentru a vedea în ce stadiu se află discuţiile", a spus el

Anul trecut, proiectul de ridicare a pragului şi fiecare pas făcut înspre adoptare (la Curtea Constituţională, Senat) a aprins peste măsură entuziasmul investitorilor de pe piaţa de capital, acţiunile celor cinci SIF-uri înregistrând creşteri puternice. Ultima ştire pozitivă a venit la începutul lui februarie 2010, când comisiile economică şi juridică din Camera Deputaţilor au avizat pozitiv proiectul de lege. Din primăvara acestui an, entuziasmul investitorilor s-a mai temperat în principal din cauza amânărilor intervenite în procedura de adoptare. O reluare a discuţiilor nu va mai entuziasma investitorii la fel ca anul trecut, sunt de părere brokerii.

"Deşi au fost amânări, cred în continuare că sunt şanse ca problema pragului să fie tranşată anul acesta. Investitorii însă s-au mai calmat şi cred că nu vom mai asista la fluctuaţii ale acţiunilor SIF-urilor ca anul trecut pe aceeaşi ştire", este de părere Marius Trif, director general al societăţii de brokeraj Carpatica Invest.