500.000 de români au solicitat un job în străinătate

Autor: Adelina Mihai 13.09.2010

Peste 520.000 de români şi-au depus CV-urile pentru un job în străinătate de la începutul anului, iar majoritatea celor care vor să plece sunt deja angajaţi, aplică la 10- 20 de joburi până ajung la interviu şi vor să lucreze la străini pentru că nu-şi mai pot achita creditele, potrivit statisticilor centralizate de site-ul Tjobs, o platformă de lucru pentru agenţiile de recrutare din România.

Deşi jumătate de milion de români au aplicat pen­tru un job în străinătate, numai 86.000 au semnat contracte de muncă în perioada ianuarie - septembrie 2010. "Peste 450.000 din românii care şi-au depus CV-ul au participat la un interviu, fie că s-au deplasat la sediul agenţiei de recrutare, fie telefonic sau prin intermediul programului Skype. Estimăm o creştere a numărului de locuri de muncă în străinătate anul viitor, de până la 15- 20%", susţine Călin Ştefănescu, director general al Tjobs. Până la finele anului urmează să fie încheiate în jur de 230.000 - 240.000 de contracte de muncă în străinătate, o parte din acestea fiind pentru joburi în domeniul agricol sau pentru vasele de croazieră, pentru care plecările încep în luna februarie a anului 2011.

În 2009 oferta de locuri de muncă în străinătate a fost de aproximativ 260.000 de posturi, care au fost în întregime ocupate. Contractele de muncă au fost încheiate atât pentru perioade scurte (2 - 4 luni), cât şi pentru perioade de 2 ani sau pe termen mai lung. În prezent, oferta este încă destul de mare în special pentru poziţii de specialişti, medici, ingineri, muncitorii calificaţi, sudori, instalatori, dar şi în domeniul hotelier şi agricol. S-ar putea să se înregistreze totuşi o scădere de până la 20.000 a ofertei de joburi din cauza situaţiei din Grecia, unde a fost o scădere semnificativă a cererii de personal în acest an. În anii trecuţi, Grecia era unul dintre principalii angajatori în domeniul turismului.

"În 2008, românii aveau comentarii serioase cu privire la un salariu de 1.000 de euro pe lună pentru o poziţie necalificată sau 1.800 euro pentru o poziţie de chelner sau şofer - chiar pentru funcţii de ingineri şi specialişti refuzau salarii de 2.000 de euro pe lună", a mai spus Ştefănescu. De altfel, chiar şi directorii de resurse umane se plângeau în anii trecuţi de pretenţiile salariale exagerate ale candidaţilor, întrucât un absolvent de facultate fără experienţă solicita un salariu net de 1.000 de euro la angajare doar pentru că avea studii superioare.

În 2010 însă atitudinea românilor s-a schimbat radical, ei pleacă pe orice posturi, acceptă salarii de 800 de euro pe lună, pentru că nu-şi mai pot plăti ratele la bancă.

"Cel mai frecvent răspuns la întrebarea «De ce doriţi să plecaţi la muncă în străinătate» adresată candidaţilor este legat de datoriile pe care le au la bănci şi de nevoia urgentă de bani", a mai spus Ştefănescu.

Majoritatea (67,6%) românilor care vor să plece la muncă în străinătate au vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani, însă o pondere semnificativă (17,6%) o reprezintă tinerii cu vârste între 18 şi 25 de ani. Liliana A., 22 de ani, absolventă a universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a plecat la muncă în Norvegia după ce şi-a dat examenul de licenţă, pentru că nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă. "Chiar dacă mi-aş fi găsit ceva de lucru, banii erau foarte puţini. Decât să fiu vânzătoare în România, mai bine chelneriţă în Norvegia, unde sunt plătită cu 25- 30 de euro pe oră. Chiar dacă viaţa e mai scumpă, e mai bine ca acasă", spune Liliana.

Site-ul Tjobs, deţinut de Sebastian Niezgoda şi Călin Ştefănescu, este o platformă de lucru pentru 560 de agenţii de recrutare din România care recrutează pentru străinătate. Printre agenţiile cu care lucrează portalul se numără Lugera&Makler, Adecco sau Manpower, aflate în top cinci pe piaţa locală de recrutare.