Acţiunile COTR, mai atractive fără „gratuite“

Autor: Andrei Chirileasa 14.09.2010

Acţiunile companiei de construcţii Transilvania Construcţii (COTR) au câştigat 27% în ultimele trei şedinţe de tran zacţionare, după trecerea datei de în registrare pentru majorarea de capital cu acţiuni gratuite pe care compania o are în derulare.

Numărul tranzacţiilor cu acţiuni COTR a crescut după data de înregistrare, de la 3-4 transferuri zilnic la peste 10 tranzacţii, însă valoarea schimburilor rămâne scăzută, de câteva mii de lei pe zi.

Transilvania Construcţii îşi va majora capitalul social cu circa 7,7 mil. lei (1,8 mil. euro), prin încorporarea unor rezerve şi emiterea de acţiuni noi care vor fi distribuite cu titlu gratuit acţionarilor înregistraţi la data de 14 septembrie (9 septembrie a fost ultima dată de cumpărare pentru a beneficia de gratuite). Fiecare acţionar va primi o acţiune nouă, cu valoarea nominală de 33 de lei, la trei acţiuni deţinute.

Transilvania Construcţii este una dintre cele mai mari companii de construcţii din zona Ardealului, unde a construit printre altele sediul Nokia din Cluj, dar şi o tribună a stadionului CFR Cluj.

Compania a raportat în primul semestru o creştere de 43% a cifrei de afaceri, la 17 mil. lei (4,1 mil. euro), însă profitul s-a redus de aproape şase ori, la 118.000 de lei. Anul trecut, afacerile COTR s-au prăbuşit cu 51%, la 28,8 milioane de lei (6,8 mil. euro), iar profitul s-a redus de la 5,5 milioane de lei în 2008 la 0,3 milioane de lei.

Compania are însă un grad de îndatorare redus, datoriile totalizând 22 mil. lei la finele lunii iunie, în comparaţie cu un nivel al capitalurilor proprii de 123 de milioane de lei. Principalii acţionari sunt Mircea şi Gabriela Timofte, cu câte 30% din acţiuni, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) are 19%.