Producătorii nu trebuie să anunţe în grup creşterile de preţuri

Autor: Mihaela Popescu 14.09.2010

Şeful Concurenţei a transmis ieri un avertisment asociaţiilor de producători care au anunţat recent creşteri de preţuri la alimente avansând anumite cifre. "Fiecare companie trebuie să-şi stabilească singură preţurile produselor, şi nu la nivel de asociaţii de firme", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC).

Practic, este pentru prima dată când se pune problema ilegalităţii prognozelor de scumpiri avansate de asociaţiile de producători, în condiţiile în care majoritatea acestora au anunţat până acum aproape la fiecare început de an sau la fiecare început de toamnă creşteri de preţuri la produsele agricole şi la alimente.

"Ne e teamă că mesajele care anunţă anumite rate de creştere a preţurilor pentru următoarea perioadă sunt mai degrabă mesaje către toate firmele din domeniul respectiv ca acestea să-şi majoreze preţurile", a mai spus Chiriţoiu.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (Agrostar) a anunţat recent în presă că produsele de panificaţie se vor scumpi cu 30% în perioada următoare, prognozând şi scumpiri la legume între 3% şi 5%. Aceeaşi asociaţie anunţa în iulie scumpiri de până la 8% la produsele agricole din cauza ploilor. Tot la jumătatea anului, la scurt timp după anunţul creşterii TVA, Federaţia Patronală din Industria Băuturilor Alcoolice (Garant) anticipa majorarea inflaţiei până la 10% şi scumpiri la toate alimentele şi serviciile prestate populaţiei în 2010.

La rândul său, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Bovine a avansat la începutul lui 2010 o prognoză de creştere a preţurilor la carne de 50% generată de eliminarea subvenţiilor pentru fermieri. "Fără a contesta rolul asociaţiilor de agenţi economici în dezvoltarea unui anumit sector al economiei, atragem atenţia asupra faptului că o recomandare a unei asociaţii referitoare la majorări de preţuri comune pentru toţi membrii poate constitui, în anumite condiţii, o practică anticoncurenţială" a subliniat Chiriţoiu.

Legea concurenţei interzice schimbul de informaţii despre modul de formare a preţului între companii din acelaşi domeniu de activitate. Astfel de practici sunt considerate înţelegeri ilegale şi pot fi sancţionate de Consiliul Concurenţei cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a companiilor participante la cartel. "Autoritatea de Concurenţă recomandă ca în cadrul întâlnirilor asociaţiilor să se evite schimbul de informaţii sensibile, în special cele referitoare la preţuri", a mai afirmat preşedintele CC.

Ultima amendă pentru fixarea preţurilor pe piaţă a fost aplicată de CC la finele lui 2009, când 48 de producători de panificaţie din judeţele Vrancea şi Maramureş au fost sancţionaţi cu 6,3 mil. lei pentru că s-au înţeles să opereze simultan creşteri de preţuri cu un anumit procent.

Inflaţia redusă din august e "un semn bun"

"După intrarea în vigoare a TVA-ului majorat la 24% am observat că preţurile alimentelor au crescut mai lent decât cele ale bunurilor nealimentare. Per ansamblu, concurenţa pe piaţa alimentară este una sănătoasă, însă pot fi nişe unde pot apărea abuzuri ale jucătorilor", a afirmat Chiriţoiu.

Preţurile mărfurilor alimentare au rămas practic nemodificate în august faţă de luna iulie, înregistrând o creştere nesemnificativă, de 0,04%, potrivit datelor de la INS.