Şeful Statisticii vede trim. III pe plus şi recesiune în formă de W

Autor: Claudia Medrega 14.09.2010

Economia ar putea să iasă din recesiune la sfârşitul trimestrului trei, după o nouă creştere a PIB, dar ultimul trimestru ar putea fi pe minus, conturându-se o evoluţie în formă de "W", a declarat Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.



Opinia contrastează cu părerile celor mai mulţi analişti care văd trimestrul al treilea pe scădere.

România a înregistrat în perioada aprilie-iunie o uşoară creştere, în termeni ajustaţi sezonier, pentru prima dată după trei trimestre consecutive de scădere. Creşterea din al doilea trimestru a fost de 0,3%, comparativ cu primele trei luni ale anului.

Şeful INS a explicat că două trimestre de creştere consecutivă a PIB semnalează ieşirea unei economii din recesiune, iar acest lucru s-ar putea întâmpla dacă şi în trimestrul al treilea PIB va urca în termeni ajustaţi sezonier, comparativ cu al doilea trimestru. "Evoluţia din trimestrul al doilea ne poate da speranţe. În trimestrul al treilea mă aştept la o revigorare a construcţiilor, în agricultură se termină recoltatul, iar rezerva pe care România o poate avea este din servicii."

Întrebat despre evoluţia din ultimul trimestru al anului, Voineagu a spus că orizontul de prognoză este îndepărtat, însă a adăugat că economia poate să înregistreze scădere, astfel că se configurează o recesiune în formă de "W". "Conform teoriei ciclului economic, putem să avem scădere în ultimul trimestru şi să avem din păcate un ciclu de evoluţie în W."

Relansarea economică rămâne însă fragilă din cauza diminuării fluxurilor de capital, a ajustărilor fiscale şi a creşterii şomajului.

Ce cred analiştii

Majoritatea analiştilor au apreciat că a doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă, în condiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA la 24%.

Analiştii ING, de exemplu, au apreciat datele anunţate privind PIB-ul ca fiind îngrijorătoare şi au estimat pentru al treilea trimestru o contracţie de 2,8%, pe fondul măsurilor de austeritate.

În primul semestru economia a scăzut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, industria fiind singurul sector care a contribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%.

Serviciile au contribuit la scădere cu 1,2%, construcţiile cu 0,9%, iar impozitele nete pe produs cu 0,7%. Agricultura a avut impact zero asupra dinamicii PIB.

Pe categorii de utilizări, singura influenţă pozitivă a venit de la variaţia stocurilor (Ă6%), în timp ce formarea brută de capital fix a contribuit la scădere cu 4,3%, iar consumul populaţiei cu 1,8%.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezonieri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009. FMI şi guvernul estimează pentru acest an o scădere a economiei cu 1,9%, economia urmând să revină anul viitor pe o creştere de 1,5-2%.

Voineagu a mai afirmat că INS va începe în decembrie colectarea datelor pentru recensământul agricol, care va fi finalizat în ianuarie 2011, urmând ca în octombrie 2011 să înceapă şi recensământul populaţiei.