Lehman Brothers trăieşte

Autor: Catalina Apostoiu 15.09.2010

Lehman Brothers este din nou un business, la doi ani după ce a fost în centrul celui mai mare faliment din istorie. Acum, firma dispune de lichidităţi de miliarde de dolari, are 500 de angajaţi, proprietăţi şi investiţii în alte companii, scrie Bloomberg.

Fosta bancă newyorkeză de investiţii, condusă acum de Bryan Marsal, are lichidităţi de 20 de miliarde de dolari şi un stat de plată de 45 de milioane de dolari pe lună pentru manageri şi consultanţi.

Investiţiile greu de vândut sunt administrate de 400 de angajaţi, iar firma cheltuieşte zeci de milioane de dolari pe litigii care se vor întinde până în 2012 cel puţin. Aproximativ 19,3 miliarde de dolari au venit din închiderea de tranzacţii cu derivate.

Strategia Lehman este una neobişnuită pentru o companie falimentară în curs de lichidare. Marsal, 59 de ani, contează pe faptul că va obţine o sumă de două ori mai mare păstrând investiţiile cu cele mai slabe rezultate ale Lehman decât dacă ar opta pentru o vânzare rapidă.

Marsal nu numai că investeşte în active cu probleme moştenite, ci a şi cheltuit 1,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra creditele unui partener falimentar, pariind că le va putea vinde în câştig.

Lehman, cândva a patra mare bancă de investiţii, cu active de 639 de miliarde de dolari, s-a prăbuşit pe 15 septembrie 2008 din cauza unor pariuri imobiliare riscante şi unui volum prea mare de datorii.

Marsal este CEO-ul Lehman din 2008. Firma sa de restructurare, Alvarez & Marsal, a câştigat 326 de milioane de dolari de la Lehman până în iulie.

Banca a câştigat în aprilie aprobarea instanţei pentru crearea unei divizii denumită Lamco, care să-i administreze proprietăţile, investiţiile în private equity, derivatele şi creditele corporatiste timp de cinci ani.

Marsal intenţionează să obţină între 40 şi 50 de miliarde de dolari din vânzarea de active ale Lehman în următorii cinci ani.

Dacă ar fi vândut imediat după 2008, ar fi obţinut 20 de miliarde de dolari sau mai puţin, consideră el.

CEO-ul intenţionează să reducă cererile creditorilor, iniţial situate la 1.000 de miliarde de dolari, la 260 de miliarde de dolari, respingând cereri de despăgubiri duble sau fără bază.

Pe lângă comisioanele percepute pe oră, firma de restructurări a lui Marsal va percepe şi un aşa-numit comision de succes, egal cu 0,175% din sumele de peste 15 miliarde de dolari plătite creditorilor.

Marsal intenţionează să recurgă la procese pentru a recupera bani pentru creditori. De la Barclays, Lehman vrea până la 11 miliarde de dolari din cauza unui presupus câştig înregistrat de bancă la achiziţionarea diviziei de brokeraj a Lehman. De la JPMorgan Chase, Lehman vrea daune de miliarde de dolari, acuzând instituţia de a fi contribuit la prăbuşirea sa.

Lehman nu a anunţat când îşi va plăti creditorii, spunând numai că totul se va petrece după ce planul său de reorganizare va fi aprobat, posibil în prima jumătate a anului viitor.

În opinia lui Lawrence Larose, avocat în cadrul Winston & Strawn, ar putea trece mai mulţi ani până când creditorii vor începe să fie plătiţi.