Şeful Deutsche Telekom este anchetat pentru corupţie

Autor: Catalina Apostoiu 15.09.2010

Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie din Europa, a anunţat că CEO-ul său Rene Obermann este suspect într-o anchetă desfăşurată de procurorii de la Bonn, potrivit Bloomberg.

Obermann, 47 de ani, este unul dintre cei opt suspecţi în cadrul unei anchete ce priveşte presupuse acţiuni de dare de mită din cadrul unor divizii din centrul şi estul Europei, a declarat Mark Nierwetberg, purtător de cuvânt al companiei germane, adăugând că acuzaţiile formulate împotriva lui Obermann sunt false.

Cazul, anchetat de asemenea de autorităţile americane, implică diviziile din Ungaria şi Macedonia ale Deutsche Telekom. Procurorii încearcă să determine dacă Obermann a declarat în 2005 că va aproba plăţi de dividende în cadrul diviziei din Macedonia numai dacă această ţară nu-şi va deschide piaţa competiţiei. Procurorii germani au deschis propria anchetă după ce autorităţile americane le-au cerut ajutorul.

Obermann a depus mărturie ca martor în cadrul anchetei americane la sfârşitul anului 2009 şi nu a fost niciodată suspect în cadrul acesteia, a declarat Nierwetberg. Deutsche Telekom a colaborat întotdeauna cu autorităţile americane, a adăugat el. Unii dintre suspecţi nu sunt angajaţi ai companiei.

Conform unui raport trimis autorităţii de reglementare a pieţei de capital din SUA (SEC) de către Deutsche, o anchetă independentă condusă de divizia ungară a stabilit faptul că este posibil ca o serie de contracte false, în valoare de 31 de milioane de euro, să fi fost utilizate de diviziile din Muntenegru şi Macedonia în 2005. Deutsche Telekom deţine 30% din grupul elen OTE, care este prezent în România prin intermediul Romtelecom, Cosmote şi prin Germanos.