Lionăchescu: Sistemul bancar n-ar trebui să aibă deloc profit într-o economie în pierdere - VIDEO

Ziarul Financiar 15.09.2010

Sectorul financiar n-ar trebui să facă niciun dolar profit, având în vedere situaţia economiei reale, care se confruntă cu pierderi şi restructurări, consideră Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners, el afirmând că băncile "îşi extrag rente de monopol" în România.

"Avem o ţintă greşită dacă vrem să-i spânzurăm pe bancheri. Ei sunt actori economici raţionali care profită de această situaţie specifică din România, unde cu acordul tacit al reglementatorului îşi extrag ca orice jucător raţional rente de monopol. Asta fac în acest moment, au făcut în ultimii doi ani, dar nu trebuie acuzaţi pentru asta. Oricare dintre noi puşi în postura de conducător de bancă ar fi făcut la fel dacă într-o piaţă reglementată, reglementatorul ne lăsa să facem. Deci, dacă avem ceva de criticat dinspre economia reală, părerea mea este că trebuie criticat reglementatorul sau executivul. Ei aveau pârghiile să intervină, să aducă lucrurile într-o anumită direcţie, dacă se doreşte o anumită direcţie", a spus Lionăchescu în cadrul întâlnirii ZF Expert "Lehman Brothers - doi ani de la falimentul care a adus criza".

Acesta consideră că atât timp cât, tacit, operatorul dintr-un sector reglementat este lăsat să extragă o rentă de capital o va face cu ochii închişi.