Omilos a atras doi investitori ca să continue parcurile din Iaşi şi Oradea

Autor: Cristi Moga 15.09.2010

Compania cipriotă de dezvoltare imobiliară Omilos a atras patru milioane de euro de la două fonduri britanice administrate de Charlemagne Capital şi de la Argo Capital Partners pentru continuarea investiţiilor în dezvoltarea parcurilor comerciale ERA Shopping Park din Oradea şi Iaşi, potrivit unui anunţ al fondului de investiţii European Convergence Development Company (ECDC), administrat de Charlemagne.

Ciprioţii de la Omilos au nevoie de bani pentru realizarea celor două malluri din cadrul parcurilor comerciale, jumătate din fonduri fiind puse la dispoziţie de către acţionarii firmei, în timp ce pentru restul au fost atrase în acţionariatul firmelor companiile care au dezvoltat pe piaţa locală ansamblul rezidenţial Asmita Gardens (ECDC) şi centrele comerciale Suceava Shopping City şi Sibiu Shopping City (Argo).

"Grosul" banilor ar urma să vină însă tot de la bănci, dezvoltarea celor două proiecte comerciale fiind realizată prin credite atrase din perioada 2007-2008 de la băncile Eurobank şi Bancpost, Banca Românească şi NBG, precum şi Bank of Cyprus.

Din fondurile proprii ale investitorilor în cele două proiecte, 4,5 milioane de euro vor fi alocaţi proiectului din Iaşi, unde va fi construit un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 28.500 mp, a cărui finalizare este programată pentru cea de-a doua jumătate a anului viitor.

Pentru proiectul de la Oradea vor fi alocate fonduri de 3,5 mil. euro în vederea construirii unui mall cu o suprafaţă închiriabilă de de 23.100 de metri pătraţi, a cărui finalizare este programată pentru primul trimestru al anului viitor.

La cele două investiţii Omilos va avea o contribuţie de patru milioane de euro, restul urmând a fi obţinuţi de la ceilalţi parteneri atraşi în proiecte.

Dacă în urmă cu doi-trei ani dezvoltatorii imobiliari nu aveau probleme în a se finanţa pentru investiţii de zeci sau chiar sute de milioane de euro, în prezent procesul este mult mai dificil, iar condiţiile impuse de bănci mai stricte.

Parcurile comerciale ERA din Oradea şi Iaşi, controlate de Omilos, sunt printre cele mai mari de pe piaţa locală, având printre retaileri companii precum Carrefour, Praktiker, Altex, Bricostore sau Mobexpert.