Doar cinci acţiuni pe plus în ultimii doi ani

Autor: Andrei Chirileasa 15.09.2010

Majoritatea acţiunilor listate pe Bursa de la Bucureşti se tranzacţionează încă sub preţurile din 12 septembrie 2008, înainte de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, iar investitorii nu au încă suficientă încredere în revenirea economică pentru a le urca din nou peste aceste niveluri.

Chiar dacă acţiunile lichide s-au apropiat pentru scrut timp de nivelurile anterioare episodului Lehman Brothers (în luna aprilie), au urmat corecţii semnificative şi o stabilizare a preţurilor pe un palier mai jos de preţ, semn că atât la nivel mondial, cât mai ales pe plan local ieşirea din criză nu este încă certă. Acţiunile companiilor financiare, precum SIF-urile şi băncile, mai au nevoie de creşteri cuprinse între 20% şi 50%, pentru a reveni la nivelurile din 12 septembrie 2008. În cazul acţiunilor din industrie, construcţii sau turism, sunt necesare însă creşteri de peste 50%.

Cel mai bine au evoluat în ultimii doi ani acţiunile companiilor energetice, precum Petrom sau Transelectrica, aflate acum la doar 15% de nivelul anterior prăbuşirii.

Doar cinci acţiuni dintre cele lichide au avut creşteri în ultimii doi ani: SCD şi RRC - datorită ofertelor de preluare, în timp ce la Transgaz revenirea a fost susţinută de rezultatele financiare pozitive.