Cât dă statul pe tratamentul bolnavilor români în străinătate

Autor: Ioana David 16.09.2010

Peste 2.600 de români s-au tratat anul trecut în afara ţării, acestea fiind primele date care arată câţi români au beneficiat de asistenţă medicală suportată de stat în afara ţării.



Statul român prin intermediul Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a cheltuit anul trecut 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro) pentru decontarea de servicii medicale în străinătate pentru pacienţi români, potrivit datelor centralizate de ZF.

Cele două instituţii se implică diferit în decontarea acestor tratamente. Pe de o parte CNAS decontează servicii în străinătate pentru persoane care călătoresc sau care s-au mutat în alte ţări, dar sunt asigurate în România, în timp ce Ministerul suportă intervenţiile în cazuri extrem de grave pentru care nu există tratament în spitalele româneşti.

Mai există încă o categorie de decontări pe care CNAS o poate face. Dacă o persoană doreşte să se trateze în străinătate, costurile pot fi suportate de CNAS, însă la nivelul tarifelor din România.

Ambele instituţii se implică pentru că pe de o parte, CNAS este instituţia care strânge contribuţiile la sănătate ale asiguraţilor, deci practic administrează bani privaţi. Astfel, în cazul unei călătorii sau dacă o persoană doreşte să se mute, calitatea de asigurat nu se pierde, iar CNAS este obligată să deconteze servicii. Pe de altă parte, Ministerul face politica sanitară în România şi susţine mai multe programe naţionale, unul fiind de tratament în străinătate.

Ce suportă Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii printr-un "Program Naţional de Tratament în Străinătate", suportă intervenţii complexe care nu se pot realiza în România, însă bugetul alocat este "în funcţie de nevoie şi banii existenţi la bugetul de stat".

Pentru a putea fi acordat avizul de tratament în străinătate trebuie ca bolnavul să fi fost deja tratat în România însă acest tratament să nu fie suficient. Avizarea tratamentului se face de către o comisie special întrunită în acest sens.

"Numărul pacienţilor care au beneficiat de tratament în străinătate în anul 2009 a fost de 138. Bugetul alocat Programului Naţional de Tratament în străinătate a fost de 20,093 milioane de lei, utilizat integral. Cele mai frecvente afecţiuni (decontate de Minister - n.red.) au fost transplantul medular în cazul leucemiilor, malformaţii ale inimii la sugari, afecţiuni ale coloanei vertebrale care nu se pot rezolva în unităţile spitaliceşti din România", a spus Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă cererile de decontare depăşesc bugetul alocat aprobarea se va face în funcţie de "riscul vital legat de evoluţia bolii, beneficiul estimat pentru pacient şi riscul vital". Astfel, se tratează cazurile extrem de grave care au cele mai mari şanse de reuşită.

"Sunt atât de multe cereri, însă cele mai multe dintre cazuri sunt rezolvate când este prea târziu pentru pacienţi. Persoanele mai în vârstă nu au acces, sunt ocolite, cele mai multe cazuri rezolvate sunt de copii şi tineri", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Ce suportă CNAS

CNAS decontează intervenţiile suportate de asiguraţii în momentul în care călătoresc în Uniunea Europeană ori şi-au mutat domiciliul. În situaţia unei călătorii, se poate solicita eliberarea cardului european de sănătate, care dovedeşte calitatea de asigurat.

Cu acest card, se poate obţine tratament medical de urgenţă în UE.

Pentru situaţia în care o persoană se mută în altă ţară, pentru primirea de asistenţă medicală ea va trebui să completeze nişte formulare pe baza cărora se va obţine decontarea sumelor. Anul trecut, CNAS a decontat peste 2.500 de solicitări cu o valoare de 17,23 mil. lei (4,1 mil. euro).

"În anul 2010 fondurile alocate în bugetul FNUASS (bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - n.red.), prestaţiile medicale acordate în baza documentelor internaţionale sunt de 18,97 milioane de lei (4,5 mil. euro)", au spus reprezentanţii biroului de presă al CNAS.

Câţi străini vin să se trateze în România

În timp ce în Cehia 80.000 de străini cheltuiesc anual 22,3 mil. euro pentru tratamente medicale scumpe, pe piaţa locală circa 10.000 de străini au accesat servicii medicale de stat sau la operatorii privaţi. Potrivit ultimelor informaţii disponibile, în 2008 în România s-au asigurat servicii de sănătate pentru 1.600 de străini. Restul până la 10.000 sunt manageri sau alţi angajaţi ai multinaţionalelor relocaţi în România.