Cum arată piaţa pensiilor private la trei ani de la lansare

Autor: Angela Placinta 16.09.2010

Pensiile administrate privat (pilonul II), considerate a fi afacerea următoarelor decenii, deoarece vor aduna active de zeci de miliarde de euro, intră astăzi în al patrulea an de funcţionare, având peste 5 milioane de clienţi şi active în administrare de circa 880 de milioane de euro (3,7 miliarde de lei).

Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat în data de 17 septembrie 2007, în cadrul unui eveniment organizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ziarul Financiar şi jucătorii din această piaţă, atunci fiind semnate primele acte de aderare la fonduri de pensii.

În cei trei ani de funcţionare, sistemul s-a confruntat mai mult cu piedici din partea autorităţilor decât cu încurajări, deşi în ţările dezvoltate pensiile private funcţionează deja de mult timp şi sunt văzute ca fiind cea mai bună alternativă pentru a avea un venit decent la pensionare. Astfel, calendarul iniţial de creştere a contribuţiilor care sunt virate la fonduri nu a fost respectat: în loc să fie majorată după primul an - în 2009 - contribuţia de la 2% la 2,5%, nivelul acesteia a fost "îngheţat", majorarea având loc abia anul acesta. Mai mult, în primăvara acestui an autorităţile au avut în plan să reducă nivelul contribuţiei de la 2,5% la 0,5% din salariul brut al participanţilor, adică aproape la zero, pentru a diminua deficitul sistemului public de pensii, intenţie care a stârnit reacţii dure din partea administratorilor. Până la urmă, autorităţile s-au răzgândit, după ce au primit recomandări în acest sens de la Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

"Cred că am construit un sistem solid, dar avem şi neîmpliniri: volumul de active este redus din cauza contribuţiilor scăzute. Ne dorim să ajungem la un nivel al contribuţiei de 6% într-o perioadă mai scurtă decât cea prevăzută iniţial (8 ani de la data lansării sistemului - n. red.), atunci când economia ne va permite", afirmă Mircea Oancea, preşedintele CSSPP.

Prin introducerea pensiilor private sistemul s-a schimbat radical: fiecare salariat care a aderat la un fond are un cont personal, în care sunt virate contribuţiile sale. Banii sunt investiţi în titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni şi alte instrumente financiare. Până acum, toate contribuţiile plătite de salariaţi statului se duceau direct în plata pensiilor actuale, fără a fi acumulate şi investite.

"Într-o perspectivă mai îndepărtată, consider că este nevoie ca nivelul contribuţiei să crească la minimum 10% din salariu, pentru a avea un volum mare de active, care să genereze şi o pensie corespunzătoare în 30-40 de ani. Aceste active vor genera şi capital pentru finanţarea multor investiţii în domeniul economic, dar şi a necesităţilor bugetului de stat. Sistemul de pensii private poate juca un rol la fel de important în finanţarea economiei ca sistemul bancar", mai spune preşedintele CSSPP.

În prezent pe piaţă activează nouă fonduri de pensii, la jumătate faţă de câte erau în urmă cu trei ani, după mai multe fuziuni şi achiziţii, dar şi ieşiri de pe piaţă.

Puţină istorie