Anomaliile cauzate de falimentul Lehman pe pieţele de obligaţiuni au adus profituri imense fondurilor de hedging

Autor: Catalina Apostoiu 16.09.2010

Prăbuşirea băncii Lehman Brothers şi politicile monetare neconvenţionale ale băncilor centrale au creat distorsiuni, care au generat unele dintre cele mai mari anomalii de stabilire a preţurilor (pricing) înregistrate vreodată pe piaţa de obligaţiuni de stat, relevă rezultatele unor studii realizate de cercetători de renume din Statele Unite, citate de Financial Times.

Biroul Naţional de Cercetări Economice susţine că a identificat, în urma unor cercetări efectuate pe pieţele titlurilor cu venit fix, "cel mai amplu caz de arbitraj înregistrat vreodată".

În cadrul unei lucrări, Biroul descrie în detaliu modul în care între preţurile titlurilor americane de trezorerie legate de inflaţie, obligaţiuni guvernamentale care oferă protecţie împotriva creşterii preţurilor (Tips) şi cele ale titlurilor de trezorerie obişnuite a apărut o discrepanţă de până la 23 de cenţi pe dolar în urma prăbuşirii Lehman Brothers cu doi ani în urmă.

"Operaţiunile de arbitraj raportate au o amploare uimitoare", arată cercetătorii. "Ceea ce face aceste descoperiri şi mai dramatice este faptul că piaţa titlurilor de trezorerie legate de inflaţie şi cea a titlurilor de trezorerie sunt două dintre cele mai lichide şi mai mari pieţe financiare din lume."

Economiştii arată că discrepanţele au revenit la niveluri mai normale în decursul anului trecut. Totuşi, pentru un mic grup de traderi cu experienţă cele mai mari discrepanţe de preţ au dus la realizarea unora dintre cele mai de succes tranzacţii din ultima vreme.

Unul dintre cei mai mari beneficiari a fost fondul Barnegat cu sediul în New Jersey, cu o valoare de 450 de milioane de dolari, fondat în anul 1999. Barnegat a achiziţionat obligaţiuni Tips la scurt timp după prăbuşirea Lehman Brothers şi apoi a vândut short (a pariat pe o scădere a preţului) titluri de Trezorerie obişnuite cu o maturitate echivalentă. Pe măsură ce diferenţa de preţ s-a redus, fondul a realizat câştiguri uriaşe.

Fondul a oferit investitorilor un randament de 132,6% în 2009, peste cel al Palomino Fund cu o valoare de 5 miliarde de dolari al lui David Tepper, considerat fondul de hedging cu cea mai bună performanţă anul trecut, cu un randament de 129,5%.

Alte câştiguri masive au fost înregistrate de către fond prin tranzacţionarea de titluri de tezaur britanice după ce Banca Angliei a lansat politica de relaxare cantitativă.

Barnegat este unul din numai câteva fonduri care mai utilizează strategia de tranzacţionare de obligaţiuni care a dus la colapsul Long Term Capital Management în 1998.

"Acum, în vremuri în care pieţele sunt ineficiente, întrevedem oportunităţi uriaşe", scria fondatorul fondului Barnegat Bob Treue în cadrul unei prezentări recente destinate investitorilor.