Acţiunile Argus, plus 25% în septembrie

Autor: Andrei Chirileasa 16.09.2010

Acţiunile producătorului de ulei Argus Constanţa (UARG) au câştigat 25% de la începutul lunii, pe fondul ştirilor privind creşterea preţului uleiului, începând din luna septembrie.

La baza creşterii preţurilor la ulei stă creşterea preţului seminţelor de floarea-soarelui, din cauza producţiei slabe din acest an. "A crescut preţul meteriei prime, care reprezintă circa 80% din preţul uleiului, şi am fost nevoiţi şi noi să creştem preţul la ulei", a explicat Vasile Leu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Argus şi unul dintre principalii acţionari, cu 11,9% din acţiuni.

El a mai precizat că primele două luni din trimestrul al treilea au fost încheiate de companie pe profit, iar septembrie se anunţă de asemenea profitabilă. "Se pare că profitul pe acest an va fi ceva mai mare decât în buget", a declarat Leu.

Argus Constanţa este unul dintre cei mai mari producători de ulei din România. În primul semestru, compania a realizat o cifră de afaceri de 77,5 mil. lei (18,6 mil. euro), în creştere cu 30%, iar profitul net s-a ridicat la 5,7 mil. lei (1,37 mil. euro), faţă de pierderi de 4,7 mil. lei în prima jumătate a lui 2009.

Pentru tot anul, compania şi-a bugetat un profit net de 7,45 mil. lei (1,75 mil. euro). "Pierderile de anul trecut au fost determinate de creditul în euro luat în 2008, la un curs de 3,6 lei/euro, pe care l-am plătit în 2009 la un curs de 4,2 lei/euro. Anul acesta nu mai avem astfel de probleme. Ne-am învăţat minte şi am luat credite în lei", a explicat Vasile Leu.

Acţiunile Argus au închis ieri la preţul de 1,69 lei, capitalizarea companiei ridicându-se la 60,4 mil. lei (14,2 mil. euro).