SIF-urile fac profit şi când Bursa stagnează

Autor: Andrei Chirileasa 16.09.2010

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au acumulat în august profituri de 16,6 mil. lei (3,9 mil. euro), deşi Bursa de la Bucureşti a avut o evoluţie slabă la nivelul rulajelor, iar preţurile acţiunilor nu s-au mişcat aproape deloc faţă de finele lunii iulie.

Pentru SIF-uri însă, profiturile vin mai ales din vânzarea de acţiuni din participaţiile istorice, cum este BRD. Unele dintre SIF-uri au fost tot mai active în ultimele luni pe Bursă, atât pe partea de vânzare, cât şi la cumpărare.

Cea mai profitabilă dintre SIF-uri a fost în august

SIF Oltenia (SIF5), cu un câştig de 7 mil. lei. De altfel, SIF5 a realizat una dintre cele mai mari tranzacţii de pe Bursă în august: vânzarea participaţiei de 80% deţinută la Comcereal Olt (CCOL) pentru 10,4 mil. lei (2,45 mil. euro). SIF Oltenia a mai vândut la începutul lui septembrie pachetul de acţiuni deţinut la un hotel din Alexandria.

În schimb, societatea de investiţii a cumpărat pachete de acţiuni la Electromagnetica. După primele opt luni, SIF Oltenia a acumulat câştiguri de 71 mil. lei. Prima la profit după opt luni este SIF Moldova (SIF2), cu 81,8 mil. lei, câştigurile provenind în special din vânzarea de acţiuni la BRD. SIF Moldova continuă să cumpere în schimb acţiuni la Banca Transilvania (TLV). Activele nete ale SIF-urilor au scăzut în august cu 2%, sub pragul de 7 mld. lei. Cele mai mari active le are în continuare SIF Transilvania, cu 1,5 mld. lei.