O porţiune de 500 mp de tavan fals din Vitantis a căzut în plină zi

Autor: Cristi Moga 16.09.2010

Incidentul din cadrul centrului comercial aflat în zona Vitan-Bârzeşti din Capitală ridică semne de întrebare legate de felul în care au fost realizate proiectele imobiliare în perioada de boom imobiliar, când piaţa construcţiilor era atât de "fierbinte", încât firmele de profil angajau pe bandă rulantă muncitori fără experienţă.

Administratorii Vitantis spun că tavanul era din profil uşor, "un fel de carton". Cu toate acestea, centrul comercial a fost închis, fiind demarată o expertiză tehnică a clădirii.

"Nu vă pot da detalii cu privire la cauzele incidentului. Nu au fost infiltraţii de apă. În centrul comercial sunt în prezent o comisie a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi una a firmei de asigurări Allianz-Ţiriac, care fac verificările necesare. Am evacuat întreg centrul comercial pentru a limita prejudiciul şi, în principiu, mâine ar trebui să redeschidem, dar urmează să luăm o decizie în acest sens", a declarat pentru ZF Iulia Irimie, center manager al centrului comercial Vitantis, deţinut de fondul de investiţii Equest Balkan Properties.

În ultimii ani au mai fost înregistrate incidente cu tavanele false din centrele comerciale Iulius Mall din Cluj şi Timişoara şi mai multe accidente de muncă pe şantierele unor clădiri de birouri sau ansambluri de locuinţe.

Centrul comercial Vitantis a fost finalizat în urmă cu doi ani, în septembrie 2008, fiind construit de firma Conarg, controlată de omul de afaceri piteştean Valentin Vişoiu, care a avut rolul de antreprenor general.

Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 60 de milioane de euro, jumătate din bani fiind folosiţi pentru achiziţia terenului şi magazinului Praktiker dezvoltate iniţial de un investitor român. Proiectul a fost extins ulterior cu un hipermarket Carrefour, un magazin de mobilier, un magazin Technomarket şi o galerie comercială cu circa 70 de magazine.

"Pagubele nu sunt mari şi sunt doar la etaj, unde oricum urma să închidem accesul de săptămâna viitoare, deoarece jumătate din spaţiu va fi ocupat de către Domo. Mai erau cam cinci chiriaşi care urmează să se mute", a mai spus reprezentantul Vitantis, care apreciază că incidentul "a fost unul minor". Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sector pe raza căruia se află centrul comercial, a declarat că dacă incidentul ar fi avut loc într-o zi de weekend ar fi putut avea loc un dezastru şi a dispus realizarea unor verificări asupra structurii clădirii şi a modului în care a fost montat tavanul fals, potrivit Mediafax.