Piaţa materialelor de construcţii este similară cu o cursă de maraton, spune un distribuitor

Autor: Adriana Rosoga 19.09.2010

Distribuitorul de materiale de construcţii Safero Construct estimează în acest an o cifră de afaceri de 5 mil. euro, nivel apropiat de cel înregistrat în 2009 care a fost "cel mai dificil an pentru companie", în condiţiile în care cifra de afaceri a scăzut cu 60% faţă de anul anterior, până la 25,2 mil. lei (6 mil. euro), iar numărul angajaţilor s-a redus la jumătate ca urmare a restructurării.
În 2008, compania a obţinut o cifră de afaceri de 63,4 milioane de lei (17,2 mil. euro), în creştere cu 52% faţă de anul anterior.
"După restructurarea activităţii, noi considerăm că cel mai dificil an a fost anul 2009. În 2010 vizăm cel puţin o cifră de afaceri egală cu cea din 2009 , aproximativ 5 mi­lioane de euro, cu un profit în jurul sumei de 100.000 euro", spune Toni Butaru, director executiv al Safero Construct, companie care a fost înfiinţată în 2004 de către şase firme cu acelaşi obiect de activitate. Motivul pentru care companiile au decis să-şi unească forţele a fost acela de a acoperi o arie geografică de distribuţie cât mai mare şi tot­odată pentru a putea achiziţiona la preţuri mai bune carburanţi, camioane sau marfă de la furnizori.
În primii doi ani, Safero Construct a funcţionat ca şi centrală de achiziţii pentru grup. "În 2005 am deschis primul depozit într-o locaţie închiriată de 7.000 de metri pătraţi şi am început să atragem clienţi din zona Braşov, mai ales revânzători din Braşov. În paralel am desfăşurat şi activităţi de achiziţii pentru grup. Gama noastră de produse era formată din produse de structură, care genera un volum mare de rulaj cu marje mici."
Scăderea cererii de materiale de construcţii, creşterea concurenţei în acest domeniu şi inversarea raportului cerere-ofertă în favoarea celor care cumpără au fost principalele dificultăţi cu care compania s-a confruntat în ultimii doi ani. "Piaţa materialelor de construcţii e similară cu o cursă de maraton în care nu ştie nimeni cine va trece linia de sosire." Compania a funcţionat iniţial cu trei angajaţi, iar odată cu dezvoltarea afacerii şi cu investiţiile realizate şi creşterea capacităţii de transport, numărul angajaţilor a ajuns la 108. Începând cu 2009, o dată cu scăderea pieţei de profil, compania a trecut printr-un proces de restructurare. "În prezent avem un număr de 43 de angajaţi, în urma restructurării activităţii şi a externalizării unor activităţi. Forţa de vânzări reprezintă 20% din efectiv. Am angajat în 2010 mai ales direct productivi -agenţi vânzări şi şoferi - şi am restructurat indirect productivii. Deocamdată nu mai intenţionăm să angajăm personal, ci să ne pregătim să trecem sezonul de iarnă", precizează Butaru.
Printre clienţii Safero Construct se numără Bog'Art, compania de construcţii a omului de afaceri Raul Doicescu, Virom Bucureşti, precum şi firmele mari de construcţii din Braşov.
Compania a deschis în acest an un punct de lucru în Baia Mare, iar directorul executiv al Safero spune că sunt interesaţi să deschidă şi alte puncte în Sibiu, Cluj şi Mureş.
Investiţiile companiei s-au ridicat la peste 4 milioane de euro, bani necesari pentru achiziţionarea flotei de transport, a flotei de distribuţie, investiţiile în baza logistică, spaţii de depozitare, clădire de birouri. Anul trecut, compania a investit într-un sistem informatic integrat, în sisteme GPS şi o vitrină electronică necesară pentru a transmite mai uşor informaţiile către clienţi.
Toni Butaru spune că anul viitor compania intenţionează să acceseze fonduri europene pentru a dezvolta servicii de logistică, depozitare, manipulare şi reciclare a materialelor refolosibile. "Planul 2010-2012 vizează o relativă independenţă faţă de finanţatori, o rela­tivă scăderea a afacerii pe fondul asumării rezervate a riscului de credit comercial, cu accent pe marja comercială. În paralel am reaşezat şi vom reaşeza baza de clienţi şi mărim gama de produse, cu dezvoltarea pe orizontală a afacerii prin oferirea de servicii gen "construcţie la cheie", nu doar comercializare materiale. Ne axăm pe activităţi cu valoare adăugată, mici construcţii, licitaţii locale.
De asemenea, compania a iniţiat activităţi de transport de mărfuri pentru parteneri din Italia. "Intenţionăm să ajungem la 10 transportoare până în 2011. Mai mult, suntem foarte atenţi la acele resurse care produc valoare adaugată, prin informatizare -ERP, GPS, cu maxim accent pe productivitate."

Pentru rezultatele obţinute în 2008, Safero Construct a fost desemnată printre cele mai performante companii din zona Transilvania-Banat şi premiată de Ziarul Financiar. ZF acordă premii în fiecare an companiilor cu o cifră de afaceri de peste 40 mil. lei (10 mil. euro) care sunt pe profit şi care înregistrează salturi impresionante în business. Ziarul Financiar şi-a propus să vadă cum au evoluat într-o perioadă de criză companiile premiate.