Peste 20 de companii şi bănci din top 300 au luat bani europeni pentru a-şi instrui angajaţii

Autori: Adriana Rosoga , Adelina Mihai 19.09.2010

Cel puţin 21 de companii din topul celor mai mari 300 de companii în funcţie de cifra de afaceri au depus şi au câştigat proiecte în valoare totală de aproape 15 milioane de euro pentru instruirea angajaţilor, într-un context în care majoritatea anga­ja­torilor şi-au îngheţat bugetele de training din nevoia de a reduce costurile.
Marile companii dau astfel un exemplu de bune practici în domeniul resurselor umane, fiind printre primele firme private care s-au gândit la o alternativă pentru a-şi suplimenta bugetele de instruire a angajaţilor.
Deşi niciuna din finanţările neram­bursabile obţinute de companii nu depăşeşte un milion de euro, câteva mii de angajaţi din cele mai mari companii din România vor merge şi anul acesta, dar şi anul viitor, "la şcoală".
Firmele vin de acasă cu aproape 40% din banii necesari pentru instruirea angajaţilor proprii. Valoarea totală a finanţării nerambur­sabile a proiectelor câştigate de cele 21 de companii este de 7,8 milioane de euro, în total aceste companii investind în angajaţi 14,7 mil. euro.
"Campionul" din top 300 este Distrigaz Sud Reţele, companie specializată în distri­buţia gazelor, care a reuşit să ia fonduri nerambursabile în valoare de aproape 715.000 de euro. Compania intenţionează să trimită la programe de training 350 de angajaţi care să urmeze cursuri de comunicare, negociere, relaţia cu clienţii şi management.

Băncile, cele mai active în accesarea fondurilor
Patru bănci mari au câştigat proiecte cu o valoare totală de 4,3 mil. euro pentru instruirea angajaţilor, băncile devenind astfel unii dintre cei mai "precauţi" angajatori, care şi-au dat seama că bugetele interne de HR nu pot acoperi nevoia de instruire a angajaţilor.
Banca Transilvania, de exemplu, a câştigat două proiecte finanţate prin acest program, cu o valoare cumulată de peste 640.000 de euro, în care vor fi implicaţi în total 600 de angajaţi, adică aproape 10% din efectivul total al băncii (6.500 de angajaţi). Unul dintre proiecte vizează instruirea a 500 de angajaţi atât din funcţii de management, cât şi din funcţii de execuţie.
"Proiectul este într-un stadiu foarte incipient, abia am semnat contractul de finanţare şi aşteptăm să organizăm licitaţiile pentru alegerea furnizorului de formare. Cursurile la care vor participa angajaţii trebuie să fie generale, să nu fie specializate pe domeniul banking, în aşa fel încât angajatul să devină mai valoros, să se poată descurca în orice altă industrie, aceasta fiind una din cerinţele Uniunii Europene", a spus Nevenca Doca, directorul de resurse umane al Băncii Transilvania. Cursurile la care vor participa angajaţii vor fi de dezvoltare a abilităţilor soft - vânzare, negociere sau management. Proiectul are o valoare de aproximativ 480.000 de euro şi se va derula pe o perioadă de un an şi jumătate.
"Ca bancă, avem mai multe proiecte câştigate, dar pentru clienţii noştri, pentru care asigurăm şi cofinanţare. Pentru proiectele de instruire a angajaţilor proprii am lucrat cu un consultant extern", a mai spus Doca. Celălalt proiect, cu o valoare totală de aproape 200.000 de euro, vizează siguranţa şi securitatea la locul de muncă. Astfel, 100 de angajaţi ai băncii vor participa la cursuri de certificare şi vor deveni responsabili în sănătate şi securitate, astfel încât fiecare sucursală să aibă câte un angajat instruit pe bani europeni.
Şi Volksbank a anunţat un proiect de pregătire a personalului, cu o valoare nerambursabilă de peste 400.000 de euro, care vizează 106 manageri şi 676 de angajaţi la nivel operativ.
BRD, a doua bancă după active, a câştigat un proiect cu o valoare nerambursabilă de peste 650.000 de euro pentru instruirea a 650 de angajaţi, în timp ce grecii de la Piraeus Bank au "scutit" peste 330.000 de euro - valoarea finanţării nerambursabile a proiec­tului pe care l-au câştigat- din cheltuielile cu personalul. De altfel, până în prezent, şefii marilor bănci nu erau dispuşi să investească masiv în pregătirea angajaţilor, în condiţiile în care majoritatea celor care căpătau experienţă migrau rapid către concurenţă, care le oferea salarii mai mari. Fluctuaţia de personal din bănci a scăzut însă în 2009, iar cunoştinţele angajaţilor au fost privite cu mai multă atenţie.

Orange şi Petrom, cele mai profitabile firme, primele la luat bani europeni
Cinci din topul celor mai profitabile companii şi bănci din România - OMV Petrom, Orange, BRD Groupe Société Générale, GDF Suez Energy şi Lafarge Ci­ment - au obţinut finanţare europeană pentru instruirea angajaţilor.
Orange, cea de-a doua companie din România în funcţie de profit (cu 320,7 mil. euro profit brut în 2009), a primit o finanţare de peste 370.000 de euro pentru instruirea angajaţilor cu potenţial ridicat.
Şi OMV/Petrom, cea mai mare şi cea mai profitabilă companie din România, cu un profit brut de peste 400 de milioane de euro anul trecut, a câştigat un proiect cu o finanţare nerambursabilă de aproape 170.000 de euro pentru trainingul angajaţilor.
Şi trei companii din sectorul auto- Michelin (care are trei proiecte câştigate), Auto Italia Impex şi Continental Automotive- au apelat la fondurile europene pentru resurse umane pentru a-şi suplimenta bugetele de training.

Aproape toţi angajaţii Lafarge, instruiţi pe bani de la UE
Grupul francez Lafarge, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de ciment, va primi fonduri europene de circa 450.000 de euro pentru formarea angajaţilor, după ce a depus şi i-au fost aprobate trei proiecte cu o valoare totală de 500.000 de euro.
"Noi organizăm oricum traininguri pentru angajaţii companiei pe domeniul de sănătate şi securitate, iar fondurile de la UE sunt un bonus pe care l-am obţinut. Domeniul de sănătate şi securitate în muncă este prioritar pentru noi şi de aceea am ales să depunem proiecte pe POS DRU", spune Sorin Bogdan, director industrial al Lafarge.
Cele trei proiecte vor fi derulate prin intermediul diviziilor Lafarge Ciment, Lafarge Agregate Betoane şi Lafarge Comnord, care alcătuiesc grupul Lafarge România. Cea mai mare sumă va reveni diviziei Lafarge Ciment (200.000 de euro) pentru un proiect care va cuprinde activităţi de evaluare a stării de sănatate a angajaţilor şi informare medicală, cursuri specifice de prim ajutor, de stingere a incendiilor, cursuri de formare pentru cate­goriile de personal care desfăşoară activi­tăţi cu risc ridicat, dar şi activităţi de informare-educare-comunicare.
Programul se va derula pe o perioadă de un an de zile şi vizează toţi angajaţii care îşi desfăsoară activitatea în sediul central de la Bucuresti şi în fabricile de la Medgidia (judeţul Constanţa), Hoghiz (judeţul Braşov) şi Târgu Jiu (judeţul Gorj) - adică 650 de persoane. O sumă asemănătoare va primi şi divizia Lafarge Agregate Betoane pentru informarea şi formarea a 340 de angajaţi în prevenirea riscurilor pentru sănătate şi securitate în muncă.
În România, Lafarge are 1.300 de angajaţi, iar în 2009 a înregistrat o cifră de afaceri de 270 mil. euro.

Praktiker îşi trimite 200 de manageri la training pe bani europeni
Retailerul de bricolaj Praktiker România, care avea la finele anului trecut 2.600 de angajaţi, îşi va trimite la training 200 de manageri în cadrul unui proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane. Proiectul, în valoare totală de peste 1,3 mi­lioane de euro, are o finanţare neram­bursabilă de aproximativ 630.000 de euro.
La programele de training vor merge angajaţii cu atribuţii de management şi coordonare din sediul central şi magazine, care vor participa la cursuri de dezvoltare de abilităţi leadership, de management al stresului şi al emoţiilor, de comunicare şi de muncă în echipă.

Pentru 2010 s-au terminat banii europeni pentru companii
În trei ani, firmele au reuşit să câştige proiecte pentru dezvoltarea antrepre­no­riatului şi pentru perfecţionarea angajaţilor cu o valoare totală mai mare decât suma alocată de UE până în 2013. Ca urmare, autoritatea de management care gestionează banii europeni intenţionează să redistribuie fondurile alocate instituţiilor statului către mediul de afaceri, însă are nevoie de acordul Comisiei Europene.
Până în luna septembrie a acestui an, firmele au depus aproape 1.300 de proiecte pentru a obţine o finanţare europeană pentru instruirea angajaţilor, aceasta fiind linia de finanţare cu cele mai multe proiecte depuse.
Până în 2013, România are la dispoziţie aproape 4,3 miliarde de euro pentru dez­voltarea resurselor umane, însă până acum, în conturile beneficiarilor au ajuns numai 254 de milioane de euro (din prefinanţări şi ram­bursări), cu toate că, până în luna septembrie, au fost semnate contracte în valoare de aproape 1,9 miliarde de euro.


Programul prin care s-au luat bani pentru HR
n Alocarea financiară a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pentru perioada 2007-2013 este de 4,25 miliarde de euro, din care 85% reprezintă contribuţia UE prin intermediul Fondului Social European, iar 15% reprezintă contribuţia naţională.
n Suma alocată României reprezintă 5,6% din cei 75 mld. euro disponibili pentru statele membre ale UE, alocaţi prin Fondul Social European (FSE).
n Începând cu acest an, firmele nu mai pot accesa direct banii europeni pentru trainingul angajaţilor proprii, pentru că sumele s-au epuizat; alternativa e ca o firmă de training să obţină finanţare, iar companiile să devină parteneri de proiect în aşa fel încât să-şi poată instrui angajaţii.
n Niciuna din companiile mari nu a atras o finanţare nerambursabilă mai mare de un milion de euro, deşi valoarea proiectelor poate ajunge până la 5 milioane de euro.