O firmă cu afaceri de 3.000 de euro face la Iaşi piscine şi terenuri de sport de 21 mil. euro cu bani de la UE

Autor: Adriana Rosoga 19.09.2010

Compania Gemada Serv, deţinută de omul de afaceri Bogdan Cihodaru, patronul Trustului Terra Imobiliare, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 13.300 de lei (3.200 de euro), cu un profit de 2.700 de lei (660 de euro) a obţinut o finanţare europeană de 42,5 milioane de lei (11,9 mil. euro) pentru construcţia unui centru de agrement în Iaşi.
Valoarea totală a proiectului denumit "Centrul de agrement Royal" se ridică la 76,9 milioane de lei (21 mil. euro).
"În cazul acestor proiecte importantă nu este cifra de afaceri a companiei care depune proiectul, ci capacitatea acesteia de a dezvolta proiectul care se dovedeşte în implementare", spune Alina Dan, project manager în cadrul companiei de consultanţă Pegas.

Centrul de agrement dezvoltat în Iaşi de Gemada Serv, o companie care are ca profil de activitatea domeniul restaurante, va cuprinde un aqua-park (piscină interioară şi exterioară), servicii spa (masaj, băi, saună), zonă club (bowling, biliard, tenis de masă, darts, fotbal mecanic, sky hockey), servicii de alimentaţie publică, servicii pentru întreţinere corporală (săli aerobic, fitness), terenuri sport (squash, perete alpinism), teren multisport (fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp, badmington), patinoar pen­tru role, zona de agrement pentru copii (kidsland), expoziţie reptile, peşti.

Licitaţia pentru construcţia centrului de agrement a fost câştigată de compania Build Corp, controlată de omul de afaceri George Ivănescu (34 de ani), constructorul centrelor comerciale Iulius Mall, cea mai mare reţea de malluri din ţară, dezvoltată de omul de afaceri Iulian Dascălu, în asociere cu Fene Grup, deţi­nută de vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu. Valoarea totală a contractului este de 48,2 milioane de lei (12 mil. euro), fără TVA. Licitaţia pentru construcţie a fost anunţată public la mijlocul lunii mai. Antreprenorul urmează să execute, conform anunţului, lucrări de construcţii, amenajarea terenului, utilităţi, instalaţii, finisaje, montaj şi dotări pentru centrul de agrement. Contractul a fost atribuit la 16 august prin licitaţie deschisă, criteriile de atribuire fiind preţul ofertei, cu o pondere de 35%, perioada de garanţie (5%), durata de execuţie (30%) şi oferta tehnică (30%). Beneficiarul a primit patru oferte, contractul fiind estimat iniţial la 48,3 milioane lei, fără TVA. Numărul redus de centre de agrement din marile oraşe ale României a orientat firmele, care încă mai dispun de lichidităţi, să solicite fonduri europene pentru construcţia de piscine sau terenuri de tenis.

Astfel, firmele care au cel puţin un an de activitate în turism pot obţine bani pentru construcţia de centre spa, construirea de piste de cicloturism, construirea de piscine, ştranduri, bazine de kinetoterapie, construirea de terenuri de sport, construirea de pârtii de schi sau extinderea numărului de camere pentru cazare.
Fondurile se pot obţine prin POR, axa 5, domeniul 5.2. "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice".