Testele de stres din Grecia au fost amânate

Autor: Catalina Apostoiu 20.09.2010

Testele de stres care trebuie să determine starea de sănătate a sistemului bancar din Grecia, ţară care se confruntă în continuare cu o criză a datoriilor, au fost amânate pentru a acorda autorităţilor de la Atena mai mult timp pentru a se pregăti în acest sens, scrie AFP, citând Financial Times.
Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au convenit cu banca centrală a Greciei să amâne testarea solvabilităţii sectorului bancar al ţării cu o lună, până la sfârşitul lunii octombrie.

În mai, cele trei instituţii au pus la punct un pachet de susţinere financiară a Greciei în valoare de 110 mld. euro pen­tru a se evita intrarea în in­ca­pa­ci­tate de plată a ţării. În schim­bul acestuia, guvernul grec a fost de acord să adopte mă­suri dure de aus­teritate pen­tru a-şi pune în ordine finanţele publice.
Amânarea testului în­seam­nă că rezultatele la nouă luni ale băncilor pot fi evaluate, îm­preună cu o solicitare de fon­duri în valoare de 1,7 mld. euro ce urmează a fi lansată luna vi­itoare de National Bank of Greece, cel mai mare creditor din Grecia.

Financial Times citează un bancher grec al cărui nume nu este dezvăluit spunând că "o ofertă reuşită din partea Natio­nal Bank of Greece ar întări încrederea investitorilor. În ace­laşi timp, aceasta ar accelera fuziunile şi achiziţiile aflate deja în discuţie."
UE a realizat teste de stres pentru 91 de bănci importante din regiune în iulie, majoritatea acestora trecând în pofida criticilor privitoare la rigurozitatea testelor.