Catastrofa din Golful Mexic s-a încheiat. Care este preţul?

Autor: Andreea Neferu 20.09.2010

Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP) a reuşit să sigileze puţul responsabil pentru mareea neagră din Golful Mexic, la 153 de zile după ce explozia platformei Deepwater Horizon a provocat moartea a 11 persoane, deve­nind totodată cea mai mare poluare petrolieră din istoria Statelor Unite, scrie The Telegraph.
"Vor fi luate măsuri suplimentare, însă putem spune, defi­nitiv, că puţul nu mai reprezintă o ame­nin­ţare pentru Golful Me­xic", a declarat ami­ralul Thad Allen, care se ocupă de operaţiunile de cură­ţa­re a mareei ne­gre în nu­me­le ad­mi­nistraţiei americane.
Preşedintele ame­rican Barack Obama a salutat vestea, însă a aver­tizat că ceea ce ur­mează "nu va fi deloc uşor", în condiţiile în care va trebui ca BP şi au­to­rităţile americane să se concentreze asupra re­con­strucţiei comunităţilor din Golf. Companiile pe­tro­liere concurente sunt cu ochii în patru în pre­zent, după ceea ce s-a în­tâm­plat. "Întreaga indus­trie este îngrozită că li s-ar pu­tea întâmpla chiar lor. Modul în care forăm s-ar pu­tea schimba în între­gi­me", a declarat Peter Hit­chens, analist în cadrul Panmure Gordon.

Bilanţ negru

45 mld. dolari a pierdut BP din valoarea de piaţă de la explozia platformei petroliere Deepwater Horizon.
9,5 mld. dolari au fost costurile suportate de BP până în prezent în legătură cu accidentul din Golful Mexic.
20 mld. dolari reprezintă suma pusă deoparte de BP într-un fond de compensare pentru victimele deversării.
5.000 de barili pe zi s-au scurs în medie din puţul din Golful Mexic.