Automobile Bavaria va „repara“ Rolls-Royce-uri şi se pregăteşte să devină dealer

Autor: Bogdan Alecu 20.09.2010

Automobile Bavaria, principalul dealer BMW de pe piaţa locală, un business de aproape 130 mil. euro controlat de omul de afaceri Michael Schmidt, a devenit de la începutul acestei săptămâni service oficial acreditat pentru marca Rolls-Royce, unul dintre cele mai scumpe şi exclusiviste branduri auto din lume, deţinut de BMW Group.

"Am investit într-un service deoarece pentru aşa ceva este acum cerere. Automobile Bavaria este primul service independent al Rolls-Royce. Toate celelalte locaţii din lume deţin atât un service, cât şi un centru de vânzări. Nu comunicăm exact cifra în ceea ce priveşte investiţia în service. A fost una importantă", a declarat Ciprian Bercea, director în cadrul Automobile Bavaria.
Pasul următor pentru Automobile Bavaria în ceea ce priveşte marca engleză este de a deveni dealer, lucru care se va întâmpla atunci când piaţa îşi va reveni şi va exista din nou cerere. În prezent, "în cazul în care există în România un client care doreşte să achiziţioneze un Rolls-Royce, noi putem merge cu el la Goodwood (Anglia - n.r.) la uzină să-şi configureze maşina", a subliniat Ciprian Bercea.

Aceasta este cea de-a doua extindere a Automobile Bavaria din acest an, după ce în vară a finalizat achiziţia a încă trei dealeri BMW în Germania, în apropiere de München, reţeaua ajungând astfel la patru reprezentanţe pe piaţa germană.
Astfel, în ceea ce priveşte marca Rolls-Royce, este adoptată aceeaşi strategie ca şi celelalte mărci exclusiviste. Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piaţa locală, controlat de Ion Bazac, fostul ministru al sănătăţii, a deschis serviceul Ferrari în 2007, cu un an înaintea deschiderii showroom-ului, în timp ce Porsche România a demarat în 2008 opera­ţiunile pentru serviceul Bentley şi ulterior pentru Lamborghini. Showroom-urile oficiale ale acestor două mărci vor fi inaugurate cel mai probabil anul viitor. În prezent, un showroom temporar este amenajat într-un spaţiu din clădirea Porsche România din Pipera.
În total, în România sunt înmatriculate 57 de modele Rolls-Royce, iar la nivel regional se mai regăsesc alte 20 în ţări precum Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. Până acum, cel mai apropiat service Rolls-Royce era la Viena.

Cel mai bun an pentru Rolls-Royce pe piaţa locală a fost 2008, atunci când s-au înmatriculat pe piaţa locală 24 de modele, dintre care 12 noi, în timp ce anul trecut nu a fost importat niciun model cu zero kilometri.
Reviziile la Rolls-Royce se fac la intervale de 30.000 km şi costă aproximativ 2.000 de lei. Spre comparaţie, la un automobil "obişnuit" reviziile se fac între 15.000 şi 20.000 km şi au preţuri cuprinse între 300 şi 1.300 de lei.
Majoritatea modelelor Rolls-Royce achizi­ţionate în România de la dealeri au pachet de întreţinere inclus, iar revizia este gratuită, după modelul Basic Service Inclusive de la BMW.