Grecii de la Alumil plănuiesc să mai construiască o fabrică

Autor: Andrei Chirileasa 20.09.2010

Conducerea producătorului de profile din aluminiu elen Alumil, care deţin o filială pe plan local, Alu­mil Rom Industry (ALU), au în plan creş­terea producţiei din România oda­tă cu stabilizarea economiei prin con­strucţia unei noi fabrici a cărei pro­duc­ţie să fie exportată în ţările din regiune. Una dintre amplasamentele avute în vedere în prezent este Oradea, la graniţa cu Ungaria.
Alumil este una dintre cele mai ex­pansive companii greceşti, dintr-o com­panie locală ajungând să deţină în pre­zent fabrici în mai toate ţările bal­ca­nice şi centre de export care acoperă aproape toată Europa.

"Vrem să ne mutăm activitatea în zo­nele în care simţim că avem un avan­taj strategic. Deja am închis activitatea din Cehia, iar această piaţă este aco­pe­rită în prezent cu producţia din Grecia. În România avem o activitate bine con­solidată şi costul cu forţa de muncă este mic", spune George Milonas, pro­prie­tarul şi directorul general al gru­pului Alumil.
Milonas, unul dintre cei mai pu­ternici industriaşi din Grecia, a fost ră­pit în 2008 şi ţinut captiv timp de 13 zi­le, până ce familia sa le-a plătit răpi­torilor o recompensă estimată la peste 12 mil. euro.
Alumil deţine deja o fabrică în Bu­cureşti şi de curând şi-a extins recent ac­tivitatea la Filipeştii de Pădure din ju­deţul Prahova, unde intenţionează să investească 5,8 milioane de euro într-o unitate de producţie, un depozit şi un cen­tru logistic. Investiţia era promisă in­ves­titorilor încă de la listarea companiei în 2007, când firma a atras de pe Bursă 8,6 milioane de euro. Aproape toată producţia Alumil din pre­zent este îndreptată spre piaţa in­ter­­nă, în special spre sectorul construcţiilor.

Vânzări dezamăgitoare în ultimul an
"Noi avem de doi ani un plan de creştere a producţiei în România, dar dacă l-am face acum, ar fi problematic. Băncile nu acordă credite în prezent şi avem nevoie de resurse suplimentare. Aşteptăm să vedem ce face Guvernul (al României - n.r.) şi să vedem o stabilizare a economiei. Ne aşteptăm să vedem o revenire a vânzărilor Alu­mil pe piaţa românească de acum încolo. În 2009 şi anul acesta vânzările au fost dezamăgitoare", a precizat Milonas.
Alumil Rom Industry avea la fine­le primului semestru din 2010 re­zer­ve de lichidităţi importante care se cifrau la 24,2 milioane de lei (5,7 mil. euro).
Afacerile Alumil s-au contractat în primele şase luni cu 36,5%, până la un ni­vel de 29,6 milioane de lei (7 mil. euro). Tot­odată, rezultatul net aferent aceleiaşi perioade a devenit negativ, de 0,76 milioane de lei (180.000 de euro), comparativ cu un câştig de 5,3 mi­lioane de lei (1,2 mil. euro) consemnat în prima jumătate a anului trecut.
Producătorul de sisteme din alumi­niu şi-a bugetat pentru acest an o scă­dere cu 26% a vânzărilor, la 69,7 mi­li­oa­ne de lei, şi un profit net de 5,65 mi­lioane de lei, mai mic cu 32% faţă de 2009.

Alumil ar putea să contracteze materia primă de la Alro
Proprietarul grupului Alumil spune că nu vede în producătorul local de aluminiu Alro Slatina un concurent şi că intenţionează chiar să încheie un acord cu firma din Slatina pentru a asi­gu­ra materia primă necesară pro­ducţiei de anul viitor.
În prezent, Alumil importă alumi­niul necesar extrudării din zone mult mai în­depărtate, precum Rusia sau Australia.
Alro produce anual peste 200.000 de tone de aluminiu, cea mai mare parte a acestuia fiind exportat în ţările europene.
Alumil Grecia controlează 55,9% din acţiunile Alumil Rom Industry, în timp ce preşedintele companiei, Mi­chail Sotiriou, deţine 23,95% din acţiuni.
Titlurile Alumil au înregistrat anul acesta una dintre cele mai slabe evoluţii de pe Bursă, pierzând 26% din valoare de la finele anului precedent. Ieri acţiunile companiei se tranzac­ţio­nau la un preţ de 1,56 lei, nivel la care ca­pitalizarea Alumil este de 11,5 mil. euro.