Foştii proprietari au şanse tot mai mici să ia dividende la FP

Autor: Roxana Pricop 20.09.2010

Dividendele record de peste 1,1 mld. lei pe care Fondul Proprietatea urmează să le distribuie ar putea fi prima despăgubire în numerar pe care o încasează foştii proprietari după ani de aşteptări pe listele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).



De la 1 iulie Guvernul a sus­pen­dat despăgubirile în numerar că­tre foştii proprietari pentru o pe­rioadă de doi ani, interval în care compensaţiile sunt făcute exclusiv cu acţiuni la Fondul Proprietatea, potrivit Ordonanţei 62/2010.

Având în vedere că în acest an Fondul Pro­prie­tatea distribuie dividende record de 1,1 mi­liar­de de lei sau de 0,0816 lei pentru fiecare ac­ţiune, miza de a deveni acţionar la Fond până pe 27 septembrie, data de înregistrare a acţio­na­rilor, a crescut şi pentru foştii proprietari care au optat iniţial pentru compensaţii în bani.
"Persoanele îndreptăţite care doresc schim­barea opţiunii din despăgubiri în nu­me­rar în acţiuni, emise de Fondul Proprietatea, tre­buie să depună personal, prin împuternicit sau prin poştă, o cerere prin care se solicită acest lucru, precum şi a unei cereri de opţiune completată corespunzător voinţei titularului. De la data intrării în vigoare a OUG 62/2010 de suspendare a emiterii titlurilor de plată pen­tru o perioadă de doi ani, în cadrul Direcţiei pen­tru Acordarea Despăgubirilor în Numerar au fost înregistrate 431 de cereri de preschim­ba­re a opţiunii, dintre care 137 au fost solu­ţio­na­te", a spus Raluca Serea, consilier al preşe­dintelui ANRP.
Oficialul ANRP completează că "modifi­ca­rea opţiunilor nu se poate realiza în situaţia în care există un titlu de plată emis pe numele ti­tularului. Astfel, Direcţia pentru Acordarea Des­păgubirilor în Numerar din cadrul Auto­rităţii nu a dat curs niciunei solicitări pentru pre­schimbarea opţiunii atât timp cât a existat un titlu de plată deja emis, întrucât manifes­ta­rea de voinţă şi-a produs efecte juridice prin emiterea titlului de plată şi intrarea acestuia în circuitul civil".

Cum funcţionează procesul de despăgubire

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Pro­prietăţilor este instituţia responsabilă de pro­cesul de restituire a proprietăţilor preluate în mod abuziv şi de înnoirea acţionariatului Fon­dului Proprietatea.
Proprietarii ale căror bu­nuri au fost naţionalizate primesc în baza unei decizii ANRP un titlu de despăgubire pe care stă scris valoarea despăgubirii cu­venite. Foştii proprie­tari pu­teau până la 1 iulie 2010 să opteze şi pen­tru despă­gubiri în numerar de maximum 500.000 de lei care se plăteau în do­uă tranşe, caz în care era emis un titlu de plată, fie pentru acţiuni la Fondul Proprietatea, caz în care se emitea un titlu de conversie. Cum ANRP nu mai poate emite titluri de plată în următorii doi ani, foştii proprietari care au optat iniţial pentru numerar pot fie să aştepte până în 2012, fie să îşi schimbe opţiunea din numerar în acţiuni. Dacă şi vor schimba opţiunea şi vor primi acţiunile până pe 27 septembrie, foştii proprietari ar putea primi pentru fiecare acţiune deţinută un dividend brut de 0,0816 lei.
"O mare problemă este faptul că persoanele care au optat iniţial pentru numerar aşteaptă de ani de zile să primească ba­nii, listele de aşteptare ajungând până la 13.000 de dosare. Iar Guvernul vine şi suspendă pentru încă doi ani despă­gu­bi­rile în numerar, în con­diţiile în care dacă foştii proprietari ar fi optat din start pentru despăgubiri în acţiuni, ar fi avut de încasat dividende încă din 2007. Trebuie adău­gat că mulţi dintre foştii proprietari nu ştiu despre posibilitatea de schimbare a opţiunii şi aşteaptă în continuare banii", a spus avocatul Iulian Lepa.

Doar 8.300 de persoane despăgubite în cinci ani

De la înfiinţare în anul 2006 până în pre­zent, ANRP a emis un număr de 3.932 de ti­tluri de conversie (pentru despăgubiri sub formă de acţiuni la Fondul Proprietatea) şi 4.440 de titluri de plată. Anul trecut, Autoritatea a acordat despăgubiri băneşti în valoare de 92,6 mil. lei (21,9 mil. euro) pentru un număr de 953 de persoane, potrivit raportului anual emis de instituţie. În 2008, valoarea despăgu­bi­rilor în numerar a fost cu 68% mai mare, res­pec­tiv de 156,2 mil. lei - sumă acordată unui nu­măr de aproximativ 1.911 persoane. Despă­gu­bi­rile în numerar au fost finanţate de la bugetul de stat şi din dividendele Fondului Proprietatea.
Cum statul român este în continuare acţio­narul cel mai important al Fondului Pro­prie­tatea cu circa 49% din capital, principalul be­ne­ficiar al dividendelor va fi statul român care va încasa circa 540 de milioane de lei. Această sumă nu va mai alimenta conturile ANRP, ca în anii trecuţi, urmând să intre în buget pentru a finanţa plata pensiilor şi a salariilor.