Marcările de profit ale investitorilor au tăiat elanul de creştere al Bursei

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 20.09.2010

Bursa a scăzut luni cu 0,94% pentru prima dată în ultimele cinci şedinţe, însă interesul redus al investitorilor pentru tranzacţionare a limitat lichi­dita­tea la 7,4 mil. lei, sumă de aproape trei ori mai redusă decât rulajul de vineri.
În precedentele patru sesiuni piaţa a crescut uşor, indicele general, BET-C, avansând cumulat cu 1,37%. SIF-urile au pierdut ieri în medie 1,18%, iar indicele BET al celor mai importante zece companii de pe Bursă (exceptând SIF-urile) a scăzut cu 0,84%. Atât BET, cât şi BET-FI au închis în scădere şi vineri.

"De la începutul lunii septembrie piaţa a trecut printr-o perioadă de consolidare, volumele au fost relativ modeste, pe fondul unor variaţii destul de înguste ale preţurilor acţiunilor, însă, totuşi, pe o pantă uşor pozitivă. În şedinţa de luni am înregistrat o corecţie influenţată de unele marcări de profit, ca urmare a aprecierilor înregistrate vineri, care a coincis cu scadenţa pentru septembrie a contractelor futures", a declarat Liviu Avram, şeful departa­mentului de vânzări al firmei de bro­keraj NBG Securities România.
El consideră că piaţa va continua să fie apatică şi volumele de acţiuni tranzacţionate vor rămâne reduse până la apariţia unor ştiri de impact, precum rezultatele financiare ale companiilor pentru primele nouă luni sau reluarea discuţiilor din Parlament cu privire la pragul la SIF-uri.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,4 milioane de lei (1,7 milioane de euro), sumă de aproape trei ori mai redusă comparativ cu rulajul de vineri, de 21,7 milioane de lei (5,1 milioane de euro).

Cele mai transferate titluri au fost SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cu operaţiuni de 2,04 milioane de lei şi, respectiv, 1,17 milioane de lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia s-a corectat cu 1,4%, la 1,41 lei, iar cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile SIF Moldova a fost efectuată la 1,1 lei, preţ cu 0,9% sub nivelul de vineri.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au afişat cea mai pronunţată scădere de la categoria societăţilor de investiţii financiare, de 2,68%, şi au ajuns la preţul de 0,545 lei. Aceste acţiuni s-au plasat pe locul al patrulea după valoarea rulajelor din piaţă, de 628.000 de lei.
Printre puţinele acţiuni care au suscitat un interes mai ridicat din partea investitorilor se numără titlurile opera­to­rului portuar Socep Constanţa (SOCP), care au închis şedinţa cu un avans de 9%, deşi pe parcursul zilei câştigaseră şi 13%. Valoarea tran­zacţiilor cu Socep a fost de 330.000 de lei.

Interesul jucătorilor pentru acţiunile de pe piaţa RASDAQ a fost extrem de redus, aceştia transferând titluri doar de 342.000 de lei, aproape jumătate din suma de la finalul săptămânii trecute, de 711.200 de lei. Printre titlurile mai tranzacţionate se numără Concefa Sibiu (COFI), Electromagnetica Bucureşti (ELMA) şi Argus Constanţa (UARG).
La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,2%. Pe de altă parte, cursa din Ungaria înregistra o corecţie de 1%.
Bursele americane au deschis şedinţa de ieri cu creşteri semnificative, de până la 1%, 28 dintre cele 30 de acţiuni cuprinse în indicele Dow Jones Industrial Average înregistrând creşteri.