Investitorii au fost prinşi de febra dividendelor de 1 mld. lei de la Fondul Proprietatea

Ziarul Financiar 20.09.2010

Investitori locali şi fonduri străine de investiţii au fost cuprinşi de febra dividendelor de peste 1,1 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea şi fac achiziţii de acţiuni pe ultima sută de metri. Pe dinafară au rămas însă foştii proprietari care nu ştiu cum pot intra în posesia dividendelor, deşi Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea lor.
Dividendele Fondului Proprietatea au devenit cel mai fierbinte subiect al momentului, având în vedere că suma de 1,1 mld. lei ce urmează a fi distribuită statului român - acţionar cu 49% din capitalul Fondului şi celor peste 4.000 de acţionari privaţi reprezintă un record pentru economia românească.



Cum a mai rămas mai puţin de o săptămână până pe 27 septembrie, data de înregistrare a acţionarilor, acţiunile Fondului Proprietatea au devenit tot mai râvnite, unele persoane private fiind dispuse să ofere în schimbul unor acţiuni la Fond apartamente în zone centrale ale Capitalei, terenuri şi maşini.

"Am nişte terenuri pe care le-am cumpărat în anii trecuţi şi de care vreau să scap. Piaţa de terenuri este blocată acum şi mai bine schimb un teren intravilan în Constanţa cu acţiuni la Fond pe care le pot vinde", a spus Cristi, care a postat un anunţ de vânzare pe forumul site-ului Fondului Proprietatea.
De cealaltă parte a baricadei se află foştii proprietari care ar trebui să fie principalii beneficiari ai Fondului şi pentru care dividendele de la Fond ar echivala cu încasarea primilor bani pentru despăgubirile cuvenite, după ani la rând de aşteptări. Un fost proprietar care avea dreptul la despăgubiri de 250.000 de lei (59.000 de euro) şi a optat pentru numerar poate cere acum să fie despăgubit în acţiuni, după ce Guvernul a decis să suspende despăgubirile în numerar până în 2012. El ar primi 250.000 de acţiuni la Fondul Proprietatea, pentru care ar încasa dividende brute de 20.400 de lei (4.800 de euro - cu condiţia să primească acţiunile până la 27 septembrie).

"Nu am primit nimic acasă prin care să fiu informată despre procedura de schimbare a opţiunii din despăgubiri în numerar în acţiuni. Ar trebui să ne explice care sunt paşii care trebuie urmaţi, nu să pună mii de oameni din toată ţara să vină la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) să îşi depună personal actele de modificare a opţiunii", a spus Angelica Budiu, 53 de ani, din Arad. Ea speră că încasarea celor 85.000 de lei, care i se cuvin drept despăgubiri, o va scoate din impasul financiar în care se află.
Foştii proprietari au depus la ANRP 431 de cereri de preschimbare a opţiunii, din care 137 au fost soluţionate. Listele de aşteptare cu persoanele care au optat pentru despăgubrirle în numerar şi care încă aşteaptă să primească bani au ajuns în prezent la 13.000 de dosare, potrivit estimărilor făcute de avocaţi.
"Mulţi dintre foştii proprietari nu ştiu despre posibilitatea de schimbare a opţiunii şi aşteaptă în continuare banii", a conchis avocatul Iulian Lepa, specializat în despăgubiri la Fondul Proprietatea.