Platforma Europeană de Dezvoltare, un nou instrument pentru absorbţia mai eficientă a fondurilor europene

Ziarul Financiar 21.09.2010

Companiile româneşti au la dispoziţie un nou instrument ce le permite să absoarbă de o manieră mai eficientă fondurile europene şi care le facilitează investiţiile în străinătate. Atât jucătorii români cât şi cei europeni pot, prin intermediul Platformei Europene de Dezvoltare (EDP), similară reţelelor de socializare, "să încheie parteneriate pentru realizarea de investiţii în ţara noastră sau în străinătate".

"Sunt mai multe instrumente pe care EDP îşi propune să le folosească. În primul rând, chiar întâlnirea unor companii în cadrul Platformei aduce valoare, ele se cunosc mai bine între ele şi pot colabora, se pot crea sinergii", spun reprezentanţii platformei lansate la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles. "In Platforma sunt şi firme de consultanţă, care pot asista celelalte companii. Platforma va cauta să folosească prezenţa la Bruxelles pentru a mări vizibilitatea europeană a membrilor săi. Platforma va organiza dezbateri pe diverse teme economice, de politici europene".

De asemenea, platforma va putea fi utilizată de noile state membre ale Uniunii Europene care doresc să absoarbă de o manieră mai eficientă fondurile europene.

"Platforma nu este destinată în exclusivitate firmelor din România. Se poate imagina totodată că expertiza unor firme româneşti ar putea fi utilă unor companii din alte ţări membre ale UE", mai spun reprezentanţii.

EDP, o iniţiativă a fundaţiei Valenţe Umane şi a unor firme autohtone, reuneşte companii publice şi private din toate sectoarele economice din România, precum şi Organizaţii non-guvernamentale şi persoane fizice interesate să investească în ţara noastră.

"Iniţiativa acestei platforme a aparţinut unor firme autohtone, care au simţit nevoia de a-şi dezvolta profillul european, de a dezvolta proiecte, eventual cu fonduri europene şi chiar de a-şi extinde operaţiunile în alte ţări europene", spun oficialii EDP.

Acest vehicul de interacţiune între jucătorii locali şi cei europeni oferă şansa primilor să profite de o serie de oportunităţi apărute pe scena comunitară.

EDP îşi desfaşoară activitatea prin birourile de la Bucureşti şi Bruxellles, apelând la servicii externalizate pentru experţii afiliaţi pe fiecare domeniu de expertiză.