Croaţia vinde terenuri pentru a-şi finanţa bugetul

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 21.09.2010

Croaţia va vinde sau închiria 2.800 de hectare de teren construibil, în condiţiile în care guvernul ţării se află în căutare de noi surse de venit, a anunţat Vedran Duvnjak, director al Fondului Proprietăţii Croat, citat de Bloomberg.
Terenurile, în valoare de cel puţin câteva sute de milioane de euro la preţurile pieţei, sunt localizate în diverse regiuni ale ţării, inclusiv pe coasta Adriatică, o destinaţie de vacanţă din ce în ce mai populară în rândul europenilor.

Anunţul survine în contextul în care guvernul croat a anunţat că va vinde participaţii minoritare în cadrul unor companii de stat în scopul reducerii deficitului bugetar şi pentru a se pregăti pentru runda finală de negocieri cu Uniunea Europeană în vederea integrării.
Croaţia speră să adere la bloc în 2012 ca a doua fostă republică iugoslavă după Slovenia.

"Încă suntem în curs de a decide ce terenuri urmează a fi vândute şi care vor fi închiriate cu dreptul de a se construi", a declarat directorul Fondului Proprietăţii Croat.
Instituţia se ocupă de vânzarea către investitori privaţi a unor participaţii sau companii anterior administrate de stat în timpul regimului comunist din Iugoslavia.
"Documentele au fost finalizate pentru o primă tranşă de 30 de terenuri, cu o suprafaţă totală de 110.000 de metri pătraţi şi cu o valoare estimată de 43 milioane de kuna (7,5 milioane de dolari)", a anunţat acesta.
Pentru a întruni condiţiile impuse de Uniunea Europeană, Croaţia trebuie să restructureze sistemul judiciar, să îmbunătăţească mediul concurenţial şi să simplifice şi să transparentizeze reglementările din cadrul sectorului administrativ.