Dispută între brokeri: To OTC or not to OTC?

Autor: Andrei Chirileasa 21.09.2010

Aprobarea de către Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a tranzacţiilor OTC (Over The Counter - tranzacţii derulate în afara bursei, prin negociere directă între două părţi) a determinat reacţii puternice în rândul brokerilor, care s-au împărţit în două tabere, unii susţinând ideea în timp ce alţii se opun.

Brokerii băncilor mari de pe piaţă, care au printre clienţi şi fonduri străine de investiţii, susţin că piaţa OTC este necesară, deoarece le-ar permite să compenseze anumite deficienţe ale Bursei de la Bucureşti, cum ar fi absenţa conturilor globale. "La nivel european se lucrează preponderent prin conturi globale, care sunt mult mai facile. Procedura noastră de a deschide un cont şi de a tranzacţiona normal este foarte complicată, iar unii investitori străini pur şi simplu evită să vină din cauza asta. Pe aceşti clienţi îi poţi servi prin tranzacţii OTC", a declarat directorul de tranzacţionare al uneia dintre cele mai mari bănci de pe piaţă.

De altfel, printre susţinătorii proiectului în Consiliul de Administraţie al Depozitarului sunt Rareş Nilaş, directorul BT Securities, şi Dana-Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment. Proiectul a fost susţinut şi de Ovidiu Sergiu Pop, preşedintele Depozitarului.

"Tranzacţiile OTC sunt ceva normal, care trebuie să existe. Banca Mondială le-a cerut în mod expres, iar în UE ele sunt permise. În acest moment suntem o piaţă închisă total, iar dacă analizăm cererile din partea investitorilor aceste tranzacţii sunt necesare", a explicat Sergiu Pop.

Tranzacţiile OTC vor putea permite fondurilor de investiţii străine să cumpere acţiuni la companiile autohtone, fără să îşi deschidă cont la o firmă de brokeraj locală, de la un alt fond sau de la un broker, care a achiziţional anterior titlurile de la Bursă pe cont propriu. Un alt avantaj al tranzacţiilor OTC pentru investitorii străini este că plata acţiunilor se poate realiza şi în valută, ceea ce ar elimina costurile legate de schimbul valutar.

Tocmai aceste caracteristici ale tranzacţiilor OTC îi îngrijorează pe unii brokeri, care spun că investitorii mari vor fi tentaţi să tranzacţioneze pe OTC, şi să evite Bursa, ceea ce ar duce la o scădere şi mai puternică a lichidităţii.

"Şi aşa nu avem piaţă. Dacă mutăm şi tranzacţiile mari pe OTC, putem să ne strângem lucrurile şi să mergem acasă. Numeni nu zice să nu se facă tranzacţii OTC, însă ele trebuie descurajate printr-un comision mare. Altfel e clar că tranzacţiile mari se vor muta aici", susţine Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei.

De altfel, mulţi dintre membrii Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) consideră că înainte de luarea deciziei ar fi trebuit să existe o dezbatere publică.

"Această decizie importantă ar fi trebuit luată după consultarea prealabilă a actorilor pieţei, după realizarea unui studiu de impact, având în vedere că suntem o societate listată. La AGA de la BVB nimeni nu a ridicat aspectele astea, deşi era locul potrivit. Eu personal, nu cred că piaţa va avea de câştigat din tranzacţiile OTC, în prima fază", a declarat lucian Isac, directorul general al Estinvest Focşani.

În ultima AGA de la Bursă, de pe 10 septembrie, acţionarii BVB au aprobat lista de candidaţi care vor fi susţinuţi pentru Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central, pe care nu se regăsesc mulţi dintre administratorii actuali.

Stere Farmache, preşedintele BVB, susţine şi el necesitatea realizării unui studiu înainte de lansarea tranzacţiilor OTC şi de stabilirea unor reguli clare de funcţionare. "Sunt de părere că o astfel de decizie trebuie bine fundamentată şi are nevoie de acordul CNVM, deoarece presupune deschiderea unei noi pieţe. Trebuie stabiliţi parametrii de funcţionare, cum ar fi frecvenţa şi dimensiunea unor astfel de tranzacţii. Ele trebuie să aibă un statut clar", a precizat Farmache.

Reprezentanţii CNVM susţin însă că în regulamentele existente există prevederi care reglementează tranzacţiile OTC, nemaifiind necesar acordul Comisiei. "CNVM a aprobat încă din 2007 codul Depozitarului Central, care cuprinde şi tranzacţiile OTC, iar Depozitarul decide când le dă drumul", a declarat Radu Toia, director în cadrul CNVM.

Una dintre îngrijorările celor care contestă tranzacţiile OTC este că acestea vor reduce lichiditatea de pe Bursă şi, implicit comisioanele încasate de BVB, cu efect şi asupra preţului acţiunilor, care sunt tranzacţionate acum pe Bursă.

"Cei care au votat sunt acţionari ai BVB. Sunt cei care au urlat totdeauna că nu creştem piaţa, însă ei şi-au urmărit acum doar interesul propriu. E o bătaie de joc la adresa acţionarilor şi a celor care au crezut în piaţa românească", a mai declarat Octavian Molnar.

Susţinătorii proiectului spun însă că preţul acţiunilor BVB depinde şi de nivelul de dezvoltare al pieţei, iar tranzacţiile OTC sunt necesare pentru dezvoltarea Bursei.

"Sunt unul dintre vechii acţionari şi mă interesează valoarea acţiunilor, dar nu cred că preţul poate creşte dacă nu acem o piaţă dezvoltată care să ofere investitorilor toate instrumentele", a conchis Ovidiu Sergiu Pop, care conduce şi firma de brokeraj Intervam.

Acţiunile BVB au câştigat ieri încă 2,6%, atingând un nou maxim istoric de 39 de lei. Capitalizarea Bursei este de 70 mil. euro.