Finanţele aleg avocaţi pentru programul de finanţare externă

Autor: Razvan Voican 21.09.2010

Astăzi la ora 12:30 la Ministerul Finanţelor urmează să fie deschise plicurile sigilate cu ofertele tehnice şi financiare transmise de firmele de avocatură interesate de contractul de asistenţă juridică pe trei ani pentru programul de emisiuni de titluri de stat pe termen mediu pe pieţele internaţionale (medium term notes) de până la 7 mld. euro.
Un asemenea contract încheiat cu un stat european este atractiv pentru firmele de avocatură în primul rând din considerente de "blazon". Programul de finanţare ar putea fi lansat în a doua parte a lunii octombrie, fiind primul de acest tip folosit de România pentru finanţarea deficitului bugetar.

Selecţia organizată de Finanţe pentru asistenţă juridică a fost deschisă firmelor de specialitate locale şi străine, care au putut depune oferte şi în consorţiu. Termenul de intrare în competiţie expiră astăzi la ora 12:00, participanţii putând asista apoi la deschiderea ofertelor. Cât priveşte referinţele solicitate ofertanţilor, Finanţele au informat că includerea poziţiei ocupate în clasamente profesionale internaţionale precum Cham­bers sau Legal 500 nu este suficientă, fiind necesare şi documente care să demonstreze că o firmă se bucură de încredere din partea clienţilor.

Printre responsabil­i­tăţile contractuale ale avocaţilor angajaţi se numără negocierea, pregătirea, revizuirea oricăror documente aferente implementării şi derulării programului, asistenţă în structurarea ori­cărei tranzacţii şi participarea în procesul de due diligence, precum şi pregătirea, la un moment dat, a documentaţiei necesare efectuării de emisiuni de instrumente financiare sub Regula 144A din Legea valorilor mobiliare din SUA (experienţa la acest capitol constituie criteriu de selecţie).
Comisia de evaluare a ofertelor este condusă de Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabil cu Trezoreria, şi are încă patru membri desemnaţi de direcţii din minister.

Finanţele au trecut la selectarea avocaţilor la aproape o lună după ce au ales băncile Erste Group şi Société Générale pentru intermedierea programului de finanţare externă în urma evaluării a circa 20 de oferte. Între timp, cele două bănci câştigătoare şi-au ales deja propria firmă de avocatură - Badea Clifford Chance, care a început să lucreze la prospectul de emisiune care va sta la baza programului de finanţare.
Aceeaşi firmă, alături de casa britanică de avocatură Clifford Chance LLP, a acordat asistenţă consorţiului format din Deutsche Bank, EFG Eurobank şi HSBC, care s-a ocupat de emisiunea de euroobligaţiuni de 1 mld. euro lansată de România în primăvara acestui an. Pentru tranzacţia respectivă Ministerul Finanţelor a fost consiliat de firmele Slaughter and May, respectiv de Bulboacă&Asociaţii pe legea română.
Clifford Chance LLP şi Badea Clifford Chance sunt angajate şi în programul de medium term notes lansat anul trecut de BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă şi singura care a recurs până acum la această modalitate de finanţare de pe piaţa externă.