Valentin Ionescu îşi începe pe 27 septembrie mandatul de director general al BVB

Autor: Andrei Chirileasa 22.09.2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat numirea lui Valentin Ionescu în funcţia de director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), mandatul său urmând să înceapă pe 27 septembrie.

Ionescu a fost numit de Consiliul de Administraţie al BVB în funcţia de director general al Bursei, la începutul lunii septembrie, urmând să o înlocuiască pe Anca Dumitru, care va deveni director general adjunct.

Valentin Ionescu lucrează pe piaţa de capital din 1995, el fiind la început broker şi director de operaţiuni. Ultima poziţie deţinută a fost în cadrul BCR - Erste.

În ultimii ani el a lucrat la Praga, pentru Wood şi la Viena, pentru o societate de brokeraj.
Pentru prima dată bursa aduce la conducerea executivă un broker, un om din piaţă, care a tranzacţionat acţiuni, obligaţiuni, a listat companii şi a administrat conturile unor investitori. După redeschiderea pieţei de acţiuni, în 1995, bursa a fost condusă din punct de vedere executiv de Stere Farmache, care este în acest moment preşedintele Consiliului de Administraţie. Când preşedintele Ion Iliescu şi Farmache redeschideau bursa în toamna lui 1995, Valentin Ionescu era printre brokerii care au tranzacţionat primele acţiuni. Ulterior, societatea unde lucra - Euro Invest Vision - a listat dezvoltatorul imobiliar Impact la bursă, în 1996.

El a lucrat până în anul 2006 la Euro Invest. Are un MBA în România şi cursuri de finanţe la universitatea americană Georgetown. După terminarea studiilor, a fost recrutat de cel mai mare broker ceh de acţiuni, Wood, pentru biroul de la Praga, unde a lucrat timp de doi ani. După izbucnirea crizei financiare a revenit în ţară, fiind consilier al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În toamna anului 2009 a plecat la Viena, pentru a lucra din nou cu proprietarii Euro Invest, traderi austrieci de acţiuni şi alte titluri financiare. În vara acestui an, a fost recrutat de Erste, pentru a se ocupa în România, la BCR, de un proiect de retail de produse financiare.