Apartamente şi chirii la malluri în euro, salarii în lei

Ziarul Financiar 22.09.2010

Preţurile de vânzare şi chiriile în piaţa imobiliară sunt stabilite în cele mai multe cazuri în euro, atât pentru locuinţe, cât şi pentru spaţiile din centre comerciale, clădiri de birouri sau proiecte logistice. Un consilier de vânzări al unui proiect de peste 500 de apartamente din Bucureşti răspunde mirat la întrebarea "De ce aveţi preţurile apartamentelor din Bucureşti în euro, în timp ce în Ungaria sunt vândute în forinţi?":

"Păi în ce aţi dori să fie?", şi ţine să precizeze apoi că nu ea a stabilit "procedura" de preţ. Spre exemplu, GTC, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari de pe piaţa locală, are stabilite preţurile apartamentelor pe care le construieşte în Praga în coroane ceheşti, cele din Budapesta sunt stabilite în forinţi, în timp ce locuinţele din ansamblurile Rose Garden şi FeliCity din Bucureşti sunt vândute cu preţuri stabilite în euro. "Procedură" care este valabilă pentru majoritatea dezvoltatorilor care au construit apartamente în România, fie străini sau locali. "Preţurile au fost stabilite în euro şi ca metodă de protecţie împotriva variaţiilor de curs valutar, ţinând cont că împrumutul bancar a fost făcut în euro, iar rata este calculată tot în funcţie de euro. Clienţii virează însă banii pentru apartamente în lei, la cursul BNR din ziua respectivă", precizează Atena Ţiplic, directorul de vânzări al ansamblului rezidenţial Asmita Gardens din Bucureşti. Tot în euro sunt însă stabilite preţurile de vânzare sau închiriere şi pentru majoritatea apartamentelor vechi. "Aşa cer proprietarii. Gândiţi-vă că multe credite au fost făcute în euro pentru achiziţia apartamentelor şi oamenii au rate tot în euro. Mai sunt o categorie de proprietari care sunt plecaţi în străinătate şi au nevoie tot de euro. În plus, alţii care vor să pună un ban la saltea din închirierea unui apartament preferă să îl aibă tot în euro", apreciază Adriana Olteanu, agent al firmei imobiliare Stentor.

Excepţii mai sunt, dar destul de puţine. Dezvoltatorul Impact, controlat de omul de afaceri Dan Ioan Popp, are pe site-ul ansamblului rezidenţial Greenfield din Bucureşti preţurile afişate în euro, dar este menţionat faptul că preţurile de vânzare sunt în lei, iar estimarea de preţuri a fost făcută luând în calcul un curs de 4,25 lei pentru un euro. "Am pus preţurile şi în euro pentru a ajuta clientul să compare. Dacă vede doar preţul în lei, clientul are dificultăţi să compare preţurile noastre cu ale concurenţei. Marea diferenţă este că cetăţeanul român are parte la noi de un preţ fix în lei, spre deosebire de concurenţă, unde trebuie să se uite tot timpul la curs", a declarat Dan Ioan Popp, preşedinte şi acţionar al Impact. Cristi Moga