Preţuri mici cu mize mari

Autor: Remus Andrei Ion 22.09.2010

artalicitata.blogspot.com


Piaţa de artă supravieţuieşte cu vânzări de câteva procente din marfa scoasă la licitaţii (10-20%). O supravieţuire întreţinută în general cu preţuri mici la strigare, în paralel cu cea mai importantă miză a momentului: atragerea colecţionarilor pentru evitarea falimentului. Tablourile scumpe: Iser, Ressu, Tonitza, Pallady, dar care abia se ridică la peste 17.000 de euro. Recordurile care guvernează topurile sunt departe.

Partea interesantă este că o nouă casă de licitaţii se aruncă în luptă, Araart, care propune o licitaţie exclusivistă în felul ei, cu 74 de desene de Tonitza. Preţurile sunt rezonabile: 6.300 de lei este strigarea maximă pentru desenele pe hârtie şi câte 13.000 de lei pentru fiecare dintre cele două proiecte de icoane. Mai sunt şi două studii de autoportret, un laviu şi un creion, încărcate de tuşe cu personalitate "dublă", am putea spune, desene oferite la pachet pentru 12.600 lei. Doar alegerea temei s-ar putea să nu se ridice la provocarea unei lansări profitabile pentru noua afacere.
Ressu apare în primele licitaţii de toamnă şi la Alis, şi la Goldart. Un "Peisaj cu râu" s-a adjudecat cu 58.000 de lei la Goldart, în contrapartidă cu un Petraşcu, "Case la Vitré", de 65.000 de euro de la Alis. Un nou Ressu va fi pe 26 septembrie la Goldart, "Semănători", cu estimare de până la 60.000 de euro, urmat în ofertă de un Iser, "În parc", cotat la 30.000 de lei. Vârful ofertelor de început de sezon este însă un Pallady la Alis, "Natură statică cu portocală", pentru care prima strigare este de 75.000 de lei. Plus un Mützner în cheie impresionistă: "Fata cosând", de la 30.000 de lei. Pentru aceste tablouri, aceleaşi sume ar putea foarte bine să fie plătite în euro dacă ar fi vremuri normale.
Cine are bani îşi poate "creşte" o colecţie la preţuri convenabile. Ce ziceţi de un Corneliu Baba?
"Femeie în negru", o lucrare pe hârtie în tehnică mixtă, se vinde de la 3.000 de lei. Iar Gh. Vânătoru poate fi plătit cu 14.500 de lei pentru "La oglindă" (Alis) sau cu 25.000 de lei în cazul unei "Naturi statice cu mere verzi" (Goldart). Constantin Piliuţă e evaluat pe la 25.000 de lei pentru lucrarea "Între prieteni" şi cu doar 20.000 de lei în cazul clasicei compoziţii "Ceramică populară şi flori de câmp".
Să lăsăm preţurile de-o parte şi să alegem "poveştile". Alis propune un Florin Ciubotaru de tinereţe, lucrare pe sticlă din '66, "Moartea haiducului", aşa cum nu a mai fost pe la licitaţii. Şi mai este şi un Ion Nicodim din '76, "Omagiu câmpului galben", litografie, plus un desen al lui Eugen Crăciun, "Portret de copil", tehnică mixtă din 1955. Pentru istoria relativ recentă a artelor noastre, aceste lucrări spun multe, mai ales că nu sunt departe de tentaţia experimentelor artistice...
Un desen în tuş şi laviu al lui Ştefan Dimitrescu aminteşte de "maestrul genului", Ştefan Popescu. Şi poate fi pus alături de un desen de expresie academică semnat George Catargi - "Eva" (toate la Alis). Dintre "minunăţiile" de la Goldart - (casă care, între altele, merită laude pentru că aduce şi o colecţie importantă de carte la licitaţia de final de septembrie) - aş alege (cu permisiunea cititorilor) lucrări de grafică în mai multe registre semnate Wanda Mihuleac - "Uraganul de hârtie" de Marin Sorescu, carte-obiect, Aurel Jiquidi - "Garderoba", Tia Peltz - "Cantina săracilor", un "Tors de bărbat", un desen în cretă roşie, dar nesemnat, plus o nouă compoziţie a Magdalenei Rădulescu - "Personaje la circ". În peisajul toamnei merită păstrat şi tabloul lui Kimon Loghi - "Reverie" (la Goldart). Ei bine, nici una dintre aceste lucrări nu intră în licitaţie cu mai mult de 9.000 de lei. Bani să fie! Alegeri sunt multe, după gust.

În imagini: 1. Ion Nicodim - "Omagiu câmpului galben", semnat dreapta sus în creion, litografie ex.182/250, datat 1976; preţ de pornire: 1.500 lei; 2. Eugen Crăciun - "Portret de copil", semnat stânga jos, tehnică mixtă pe hârtie, datat (19)55, preţ de pornire: 1.400 lei; 3. Corneliu Baba - "Femeie în negru", semnat deapta jos cu brun, tehnică mixtă pe hârtie, datat pe verso (19)85, 28 x 21cm, semnat şi datat pe verso cu brun; 4. Gh. N. G. Vânătoru - "La oglindă", semnat dreapta jos cu alb, în monogramă, ulei pe carton, datat (1)944; 5. Constantin Piliuţă - "Ceramică populară şi flori de câmp", semnat dreapta jos cu negru, ulei pe pânză; 6. Florin Ciubotaru - "Moartea haiducului", semnat stânga jos cu negru, tempera pe sticlă, datat (19)66, preţ de pornire: 1.400 lei; 7. Kimon Loghi - "Reverie", ulei/carton, semnat stânga jos; provine din colecţia dr. Catrani. Preţ estimativ: 9.200-9.600 lei; 8. Wanda Mihuleac - carte-obiect; "Uraganul de hârtie" - de Marin Sorescu, hârtie manuală, papier-maché, sidef, preţ estimativ: 2.200-2.600 lei