Cea mai mare bancă poloneză „a pus ochii“ pe un creditor ceh

Autor: Cristina Rosca 23.09.2010

Banca poloneză PKO Bank Polski vrea să îşi unească forţele cu asigurătorul PZU pentru a înainta o ofertă de achiziţionare a asigurătorului şi creditorului ceh CSOB, potrivit ziarului Puls Biznesu. CSOB, care este deţinut în prezent de belgienii de la KBC, este al treilea cel mai mare asigurător din Cehia şi totodată lider în sectorul bancar din această ţară. Nu este clar dacă belgienii sunt dispuşi să vândă, însă este evident că PKO BP este în continuare dornică să facă achiziţii, în pofida faptului că nu a reuşit să cumpere BZ WBK de la Allied Irish Bank.

PKO BP este cea mai mare bancă a Poloniei şi a raportat o creştere de 33% a profitului pe primul trimestru, până la cel mai ridicat nivel din ultimele şase trimestre, pe baza creşterii comisioanelor şi veniturilor din dobânzi.

Profitul net al băncii a urcat la 720 mil. zloţi (180 mil. euro), de la 540,7 mil. zloţi în perioada similară a anului trecut, depăşind media estimărilor analiştilor, de 690,9 mil. zloti. PZU, până nu de mult o companie de stat, este cea mai mare companie de asigurări din Polonia.
După ce în trimestrul întâi compania a anunţat un profit net în scădere cu circa 30% comparativ cu perioada similară a anului precedent, PZU a organizat o Ofertă Publică Iniţială, la bursa poloneză, obţinând peste 2 mld. euro. Aceasta a fost cea mai mare ofertă din trimestrul doi de la bursa de la Varşovia. În primul trimestru din 2009 grupul a înregistrat un profit de 1,14 mld. zloţi (280 mil. euro).