Cursuri de training: gratis în proiecte UE, 1.500 de euro pe cont propriu

Autor: Laurentiu Cotu 23.09.2010

Firma clujeană de training Know Team, cu afaceri de 110.000 de euro anul trecut, va instrui gratuit 3.800 de tineri fără loc de muncă în cadrul unui proiect de finanţare europeană nerambursabilă de aproape 633.000 de euro.
"În condiţiile în care aceste cursuri nu ar fi finanţate din fonduri UE, un training cu 5 module ar costa 1.500 de euro pentru un participant, iar un program de training de leadership, orientare către client şi comunicare în jur de 900 de euro. Pe piaţa locală există în prezent foarte puţine traininguri cu certificare europeană", a de­clarat Adriana Danci, 42 de ani, general manager şi proprietar al Know Team, care are activităţi şi în domeniul leasingului de per­sonal.

Participarea gratuită la programe de training finanţate din fondurile europene pentru resurse umane reprezintă o alternativă pentru tinerii care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă, în contextul în care majoritatea celor care mai fac angajări au o plajă mai mare de candidaţi şi, de regulă, îi aleg pe cei cu experienţă.
Grupul-ţintă al proiectului, care se desfăşoară pe o durată de doi ani, îl reprezintă tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani care provin din regiunile Nord- Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov. "Proiectul prevede participarea tinerilor la 25 de workshop-uri, 65 de sesiuni de training, 6 târguri de joburi şi sesiuni de asistare directă în vederea an­gajării, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Persoanele înscrise trebuie să nu aibă carte de muncă, să fie casnici, elevi sau studenţi la o instituţie şcolară urbană din regiu­nile Nord-Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov", a mai spus Danci.

Scopul este ca 100 dintre participanţii la activităţile din proiect să se poată angaja, 500 să participe la workshop-uri, 3.000 la târgurile de joburi, iar alţi 200 să fie instruiţi în vederea dobândirii de competenţe antreprenoriale, de leadership, de orientare către client şi de comunicare.
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 3 mil. lei (aproxi­mativ 732.000 de euro), dintre care 2,6 mil. lei (circa 633.000 de euro) reprezintă fi­nan­ţarea euro­peană, restul fiind con­tribuţia naţională şi contribuţia proprie.
Potrivit reprezentanţilor companiei clujene, în momentul de faţă există pe piaţa locală companii care sunt interesate de tineri cu studii medii, vorbitori de limbi străine, altele decât engleza.
Cererea cea mai mare pe piaţa muncii vine din partea firmelor de BPO, companiilor din IT şi celor din domeniul industrial. Printre companiile care fac angajări anul acesta se numără Genpact, Wipro, HP, IBM, ING Asigurări, Competence Call Center sau XL World.
România are la dispoziţie fonduri europene în valoare de 4,2 miliarde de euro până în 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane.