Boagiu recunoaşte: rezultate dezastruoase la transporturi

Autor: Mirabela Tiron 23.09.2010

Anca Boagiu (foto), ministrul transporturilor şi infrastructurii, a recunoscut că rezultatele ministerului, a cărui conducere a preluat-o în septembrie, sunt dezastruoase, a­nun­ţând demiterea lui Dorina Tiron, directorul general al Com­paniei Naţionale de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale (CNADR).

"Răspunderea pen­­­tru aceste rezultate dezastruoase pentru România trebuie să fie şi managerială, nu doar politică, pentru că ele au prejudiciat procesul de absorbţie a fondurilor europene pentru infrastructură, atât a celor preaderare, cât şi a celor aferente Programului Opera­ţional Sectorial-Transport. Explicaţiile primite de la doamna Tiron nu au fost concludente şi nu sunt dispusă să tolerez un asemenea act de ineficienţă managerială", a declarat Anca Boagiu, care a dispus realizarea unui control în CNADR, în urma căruia a rezultat că managementul acestei companii a fost defectuos atât la nivel administrativ, cât şi în relaţia cu firmele de construcţii şi cele de consultanţă. O explicaţie ar putea consta şi în faptul că responsabilul cu auto­străzi, A­drian Io­nes­cu, are studii de agronomie.

Boagiu a mai precizat că Ministerul Tran­sporturilor şi Infra­structurii (MTI) trebuie să devină actorul principal al absorbţiei fondurilor europene, vitale pentru relansarea economică a României. Până în prezent, MTI a absorbit doar 1,8% din cele 2 miliarde de euro alocate de UE în perioada 2007-2010.
Contactat de ZF, fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că nu doreşte să comenteze nimic cu privire la rezultatele Ministerului Transporturilor şi la declaraţia actualului ministru.