Marea Britanie vrea să scape de participaţiile din cadrul băncilor

Autor: Catalina Apostoiu 26.09.2010

Marea Britanie a angajat mai multe fonduri pentru salvarea băncilor în perioada de criză decât pentru orice alt proiect din istoria ţării cu excepţia războaielor mondiale, scrie Bloomberg. Iar costurile continuă să crească în condiţiile în care guvernul încearcă să găsească modalităţi de a-şi primi banii înapoi.

În timp ce băncile americane, franceze şi elveţiene au returnat fondurile primite, Marea Britanie nu a primit nimic înapoi din cele 66 de miliarde de lire sterline (77 mld. euro) alocate pentru salvarea Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc. Plăţile anuale în contul dobânzii pentru datoria înregistrată în urma achiziţionării unor participaţii majoritare în cadrul băncilor se ridică la circa 3,2 miliarde de lire sterline, conform estimărilor JPMorgan Chase.

Suma este similară celei plătite de contribuabilii britanici pe operaţiunile militare din Afganistan de anul trecut şi depăşeşte suma aşteptată a fi obţinută dintr-o taxă propusă asupra băncilor. Deşi guvernul ar vrea să vândă participaţiile, acesta nu poate pentru că acţiunile fluctuează sub nivelul preţului plătit de stat pentru ele. În plus, o comisie guvernamentală nu va decide pentru încă un an dacă va separa operaţiunile de retail de cele de investment banking în cadrul celor mai mari creditori ai Marii Britanii.

Analiştii şi investitorii au păreri împărţite cu privire la cât timp îi va lua guvernului să vândă participaţiile, estimările variind între 3 şi 8 ani. Guvernul nu va începe vânzarea cel puţin până când comisia nu-şi va anunţa concluziile pentru că acestea ar putea afecta valoarea băncilor.

Fondurile obţinute din vânzări ar fi extrem de utile primului-ministru David Cameron. Coaliţia sa este presată să rezolve problema unui deficit care a atins un nivel record de 11% din PIB în anul încheiat în martie.

"Alegerea momentului în care vor începe vânzările reprezintă o decizie extrem de dificilă", a declarat Paul Mumford din cadrul Cavendish Asset Management din Londra.

Guvernul britanic a investit, împrumutat şi angajat peste 850 mld. lire sterline pentru salvarea băncilor cu probleme în timpul crizei financiare, conform datelor National Audit Office. Este ca şi când fiecare gospodărie britanică ar deţine acţiuni de 3.000 de lire sterline în cadrul RBS şi Lloyds.

Costul legat de dobânda pentru obligaţiunile de 66 de miliarde de lire sterline pe care guvernul a fost nevoit să le vândă pentru a finanţa salvarea RBS şi Lloyds nu este inclus în estimările oficiale privitoare la costul total al bailout-ului, însemnând că "factura" totală ar putea fi cu 19,7 miliarde de lire sterline sau 30% mai mare, arată analiza JPMorgan. Aceasta include ipoteza că guvernul nu-şi poate vinde participaţiile până în 2014.